Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anularea legii cetățeniei prin investiții - amânată, iar moratoriul a expirat: Ce urmează

Proiectul prin care urma să fie anulată acordarea prin investiții a cetățeniei Republicii Moldova a fost exclus din ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Examinarea inițiativei care prevede anularea procedurii de acordare a cetățeniei Moldovei prin investiții a fost amânată până la ședința în plen a Parlamentului de săptămâna viitoare.

De ce nu funcționează programul ”cetățenie prin investiții”

Președintele comisiei parlamentare de profil - securitate națională, apărare și ordine publică, democratul Alexandru Jizdan, a explicat că nu a fost elaborat încă raportul asupra proiectului de lege. 

Pe de altă parte, astăzi expiră moratoriul asupra programului de dobândire a cetățeniei prin investiții, care a fost instituit pe 31 iulie pentru o perioadă de patru luni, începând cu 23 august.

Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni. Astfel, acest moratoriu a fost prelungit de Guvernul Chicu, iar începând de astăzi nu se mai pot aplica restricțiile pentru acordarea cetățeniei Moldovei, pentru că Executivul nu mai are pârghii legale ca să prelungească moratoriul. 

Programul instituit în timpul guvernării PDM prevede posibilitatea obținerii cetăţeniei moldovenești prin contribuția cu cel puţin 100 de mii de euro la Fondul de dezvoltare durabilă sau printr-o investiție directă de 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Vize post-Brexit: Cum vor intra în Marea Britanie moldovenii cu cetățenie română

Partidul Acțiune și Solidaritate a atenționat anterior că legea „ar pune în pericol securitatea țării, dar și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană”.

”Dacă nu se votează azi anularea legii, înseamnă că de mâine cetățenia Moldovei este din nou de vânzare”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. 

În replică, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a precizat că, înainte de a acorda cuiva cetățenia, doritorii sunt minuțios verificați, astfel că nu există pericol pentru securitatea țării.

”Nu se vinde cetățenia. Statul se asigură că acel care solicită cetățenia Moldovei nu este în conflict cu legea”, a precizat Jizdan. 

În context, astăzi, în timpul unei conferințe de presă, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Pierre Devigne, aflat într-o vizită la Chișinău, a criticat legea privind acordarea cetățeniei prin investiții unor persoane în condiții de anonimitate.

”Acest lucru nu este compatibil, de exemplu, cu regimul liberalizat de vize. Este o chestiune de securitate”, a subliniat oficialul european. 

Avocatul Alexandru Tănase crede însă că anularea legii privind acordarea cetățeniei prin investiții este inadmisibilă. El a declarat pentru Sputnik Moldova că acest lucru va afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internațional.

”Au fost oameni care și-au făcut anumite așteptări în legătură cu această lege. Sunt oameni din diferite state, care au investit, au depus dosarele deja. Cum este imaginea Republicii Moldova, care o dată la cinci luni schimbă legile? Dacă legea este proastă - fiți buni și o abrogați, dacă nu aveți argumente - lăsați ca ea să funcționeze. Nu știu care sunt pericolele, dar, dacă ele sunt, trebuie să fie excluse din lege”, a menționat Alexandru Tănase. 

Igor Dodon, despre Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție - Video

Prin urmare, potrivit avocatului, dacă moratoriul instituit de Guvern împotriva aplicării legii cetățeniei prin investiții a expirat, iar legea nu a fost abrogată, înseamnă că își produce efectele și urmează să fie pusă în aplicare.

La rândul său, juristul Ghenadie Vaculovschi a declarat pentru Sputnik Moldova că mecanismul de acordare a cetățeniei prin investiții este unul comun pentru numeroase țări ale lumii. Totuși, în opinia lui, autoritățile moldovene ar trebui să fie vigilente dacă vor decide să pună în aplicare legea respectivă. 

”Mai multe state, inclusiv din UE, acordă cetățenie contra unor investiții importante. Ideea, în principiu, este tentantă. Dar trebuie să fim siguri că asta se face în fiecare caz în interesul Republicii Moldova și că securitatea țării nu este afectată în niciun fel. Autoritățile Republicii Moldova, în opinia mea, au deja suficiente repere pentru a analiza obiectiv modul în care a funcționat mecanismul „cetățenie contra investiții” pentru a decide dacă mai merită să fie păstrată în vigoare legea cu pricina”, a declarat Ghenadie Vaculovschi. 

Anterior, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de cetățeniile prin investiții. Potrivit unui raport al Comisiei, statele care oferă cetățenie sau drept de reședință prin investiții expun întreaga Uniune la riscuri sporite în ceea ce privește securitatea, spălarea de bani, evaziunea fiscală și corupția.