Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procuratura Generală: Cauza lui Morari, examinată în interesul inculpatului

Procuratura Generală cere ca dosarul deschis pe numele lui Viorel Morari să fie strămutat la o altă instanță de judecată și a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii mai multe abateri de procedură.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Procuratura Generală a emis astăzi un comunicat de presă în care semnalează numeroase nereguli în examinarea cazului fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. 

Fostul procuror-șef Anticorupție Viorel Morari a fost eliberat de sub arest preventiv

Instituția precizează că dosarul lui ”scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc”.

Procuratura subliniază că dosarele deosebit de complicate, precum și cele care prezintă o mare importanță socială pot fi examinate, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești, în complet format din trei judecători. 

Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost repartizată aleatoriu unui magistrat, care a primit dosarul în procedură și a dispus ședința preliminară.

”Deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului desemnat, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, neavând calitate de președinte de instanță, a examinat cererea avocatului Panțâru în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător și examinarea judiciară a cazului deja începuse”, precizează Procuratura Generală. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, își cere scuze publice: Vezi de la cine

Procuratura Generală l-a anunțat despre această încălcare pe președintele Judecătoriei Chișinău. Drept răspuns, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a menționat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată, în temeiul dispoziției Președintelui instanței.

Procuratura remarcă faptul că acest lucru s-a făcut ignorând cerințele legale care prevăd că această acțiune intră doar în competența președintelui, și nu poate fi delegată altei persoane. În context, instituția afirmă că judecarea cauzei lui Morari a început defectuos, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală și Legii privind organizarea judecătorească.

Mai mult, Procuratura susține că ceilalți doi magistrați din completul de judecată nu au fost desemnați aleatoriu, ci discreționar, în lipsa unor criterii obiective.

În aceste condiții, Procuratura insistă ca dosarul să fie examinat de un magistrat sau un complet format conform rigorilor legale din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță.

”Prin formarea completelor în componența pe care și-o doresc, președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare întru totul sistemul și își asigură hotărârile și sentințele pe care le vor, judecătorii integri și ”neascultători” neavând nici o șansă să-și promoveze o soluție legală” precizează Procuratura Generală.

În context, pentru că doar judecătorul care a fost desemnat aleatoriu pe acest caz a avut o opinie separată, iar ceilalți doi judecători au decis eliberarea lui Viorel Morari sub control judiciar, Procuratura Generală va adresa Curții Supreme de Justiție o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale. 

Viorel Morari a ajuns pe banca acuzaților: Unul dintre dosarele sale, trimis în judecată

Mai mul, procurorul general Alexandr Stoianoglo va prezenta la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii o informație cu privire la problemele constatate în sistemul judecătoresc și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, ”deoarece în primul rând judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți”.

Mai mult, pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a justiției, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu dosarul lui Viorel Morari.

Procuratura Generală precizează că a vrut să conteste încheierea judecătorească privind eliberarea lui Morari din arest preventiv și plasarea lui sub control judiciar, dar acest lucru este imposibil, având în vedere că încheierea primei instanţe sau a instanţei de apel privind înlocuirea arestului, nu este pasibilă de atacare în instanţa ierarhic superioară.

Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, nu a comentat deocamdată acuzațiile Procuraturii Generale.