Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoc: Iată ce vrea să facă Dodon cu salariile "nacialnicilor", inclusiv cu propriul salariu

Președintele Igor Dodon dorește micșorarea nu doar a salariilor deputaților, dar și înghețarea creșterii lor, de rând cu cele ale miniștrilor, judecătorilor și procurorilor.
Sputnik

Foca: Moldovenii nu au salarii atât de mari, încât să achite pentru ambalajele produselor
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că susține inițiativa legislativă de micșorare a salariilor deputaților, astfel ca acestea să fie aduse până la nivelul de anul trecut. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde”.

"Eu am salut imediat inițiativa de micșorare a salariilor pentru deputați. Acea majorare de la 1 ianuarie, de fapt, s-a speculat pentru propunerea unui deputat de la Partidul Democrat. Eu știu că socialiștii deja au înaintat o inițiativă legislativă în acest sens, eu sunt ferm convins că noi vom găsi susținerea guvernului în promovarea acestei inițiative și ea va fi votată în curând pentru a reveni la situația de până la 1 ianuarie", a declarat Doodn.

Dar șeful statului dorește nu doar să micșoreze salariile deputaților la nivelul de până la majorarea de la începutul anului, ci să înghețe majorarea lefilor "tuturor nacialnicilor" (șefilor), aceștia fiind, în opinia lui, președintele țării, premierul, deputații, membrii Cabinetului de Miniștri, judecătorii și procurorii.

Pensii de zeci de mii de lei în Moldova! Cine sunt pensionarii de lux și câți avem
"Eu vreau să vin cu inițiativa de a îngheța creșterile de salarii pentru președinte, prim-ministru, miniștri, deputați, judecători și procurori. Aceștia sunt cei mai mari nacialnici care, în opinia mea, până când noi nu majorăm pensiile, salariile la un minim de existență – măcar la un nivel decent, nu avem de ce să majorăm salariile la nacialnici. Salariu la conducători, la nacialnici trebuie să depindă de veniturile populației. Dacă veniturile populației sunt joase, de ce aceștia din fruntea țării trebuie să primească salarii mai mari. Astfel de inițiative vor veni în timpul apropiat din partea instituției prezidențiale, din partea președintelui Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon.  

Amintim că deputații din Parlamentul Republicii Moldova au primit salarii mai mari pentru luna ianuarie, după ce din 1 ianuarie 2020 s-au majorat salariile unor bugetari.

Prioritățile PSRM pentru anul 2020: Salarii și pensii mai mari - detalii
Salariile deputaților pentru luna ianuarie a acestui an au constituit 18.122 de lei. Asta după ce la Legea Bugetului de Stat pentru 2020 a fost introdus un amendament al democratului Vladimir Cebotari, cu privire la majorarea salariilor pentru parlamentari. Majorarea cu 4,182 de lei a salariilor aleșilor poporului a stârnit un val de critici, chiar și din partea deputaților.

„Acest amendament a fost înaintat de către mine doar după ce în comisie au avut loc discuții, toți membrii au ridicat această întrebare. Acest amendament a fost susținut de toate comisiile și votat de toate fracțiunile parlamentare”, a declarat Cebotari pentru presă. 

Deși, potrivit lui Cebotari, toate fracțiunile au votat acel amendament, după ce și-au primit salariile majorate de la 13940 lei în 2019, la 18122 de lei în 2020, mai mulți deputați din Blocul ACUM „s-au revoltat” pe rețelele de socializare.

După acest scandal, fracțiunea socialiștilor în Parlament a anunțat că va înainta o inițiativă legislativă care prevede tăierea salariilor deputaților.