Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Pregătesc lovitura”: De ce are nevoie NATO de Macedonia de Nord

Macedonia de Nord urmează să adere la NATO în vara acestui an - Parlamentul a ratificat documentul. Aflați ce urmărește de fapt NATO și de ce acest lucru este rău pentru Federația Rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik, Andrei Koț. După Muntenegru, o altă țară balcanică va adera curând la NATO - Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat documentul privind intrarea în Alianță.

În prezent, cel mai mare bloc militar din lume are 29 de membri. Va consolida oare Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și forțele sale armate micul stat din sud-estul Europei, aflați din materialul RIA Novosti.

Nu ajung bani

Potrivit buletinului anual The Military Balance 2019, în Macedonia de Nord există opt mii de militari. Armata a fost formată în 1992, după prăbușirea Iugoslaviei. Atunci aceasta era o armată slab echipată și slab dotată, care dispunea de doar patru tancuri T-34, deteriorate, și arme de foc învechite. Însă Guvernul a luat imediat cursul spre aderarea la NATO. Armata nord-macedoneană a sprijinit Alianța în timpul bombardării Serbiei în 1999. În același an, țara s-a alăturat planului de acțiune pentru aderare la NATO și a început să reformeze Forțele Armate.

Germania renunță la NATO? Anunț șocant al ministrului Apărării de la Berlin

Macedonenii au fost aliați consecvenți ai Statelor Unite și NATO în majoritatea operațiunilor militare. Din august 2002, peste 240 de militari macedoneni au luat parte la războiul din Afganistan, în cadrul forțelor coaliției internaționale. Din iunie 2003 până în decembrie 2008, un mic contingent i-a ajutat pe americanii din Irak. Anul 2006 a fost unul decisiv în procesul de reformare a Forțelor Armate, când Macedonia a abolit complet serviciul militar universal și a trecut la serviciul militar profesionist prin contract.

Potrivit The Military Balance 2019, anul trecut Macedonia de Nord a cheltuit puțin peste 108 milioane de dolari pentru nevoile militare. Autorii notează că deși, participarea țării la operațiuni militare internaționale a contribuit la sporirea capacităților logistice, totuși există grave probleme în privința parcului de tehnică militară, unde predomină cea sovietică, învechită. Iar adaptarea acestora la standardele NATO rămâne a fi problematică.

Cum Letonia se transformă într-un poligon imens al NATO

Macedonia de Nord simte o lipsă acută de sisteme de apărare aeriană, precum și de sisteme antitanc dirijate, cu rază lungă de acțiune. Experții subliniază că țara nu este capabilă să producă în mod independent arme moderne și că nu dispune de suficienți bani pentru a le cumpăra din străinătate.

Forțe modeste

Trupele terestre ale Macedoniei de Nord sunt alcătuite din forțele de reacție rapidă, de sprijin și o rezervă strategică. Din primele fac parte două brigăzi de infanterie și un batalion de blindate. Forțele de sprijin sunt reprezentate de un regiment de artilerie, un batalion de apărare aeriană, o companie de protecție radioactivă, chimică și biologică, un batalion de comunicații și logistică, un batalion de inginerie, companii de recunoaștere și poliția militară. În rezerva strategică se află două brigăzi de infanterie.

Batalionul de tancuri include 30 de tancuri T-72A achiziționate în anii 1990 în Bulgaria și Ucraina. Brigăzile de infanterie - 11 vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2, zece blindate MT-LB, zece vehicule de patrulare BRDM-2, aproximativ 70 de transportatoare blindate BTR-70 și BTR-80, precum și nouă Leonidas grecești, 28 de mașini americane M113 și 84 de mașini blindate germane TM-179 Hermelin. În plus, forțele terestre au aproximativ 80 de Hammer. Până în 2028, Macedonia de Nord intenționează să scape de unele echipamente sovietice și să achiziționeze din SUA 56 de blindate moderne Stryker și 96 de vehicule blindate JLTV.

Artileria forțelor terestre constă din 12 lansatoare de rachete multiple Grad, cu calibrul de 122 mm, și 12 lansatoare Jugoslave cu calibrul 128 mm M-63 Plamen MLRS. Totodată, mai există în dotare 14 aruncătoare de mine americane de 105 mm M-56 și 56 sovietice M-30, utilizate în anii Marelui Război pentru apărarea Patriei. În plus, există 39 de mortiere sovietice și iugoslave de 120 de mm. Dintre armele anti-tanc, mai mult sau mai puțin semnificative, sunt doar câteva sisteme antitanc franceze „Milano”.

Înarmarea UE, separat de NATO: Anunțul făcut de președintele Comisiei Europene la Davos

Forțele aeriene dispun de doar șase aeronave: un An-2 sovietic și cinci avioane cehoslovacice Z-242 pentru antrenamente. Chiar și aviația armată este dotată mai bine: șase avioane de luptă Mi-24V și patru pentru transport militar Mi-17 oferite de Ucraina și modernizate de compania israeliană Elbit, precum și două Iroquois american multi-scop UH-1H. Apărarea Antiaeriană dispune de opt sisteme de rachetă sovietice cu rază scurtă de acțiune ”Strela-10”, mai multe MANPADS „Igla-1” și 36 de arme antiaeriene suedeze ”Bofors” cu tragere rapidă, de 40 de mm .

Trupele Gărzii de Coastă - unități mici de bărci militare - patrulează apele lacurilor Prespensky și Ohrid.

Vectorul estic

Americanii susțin pe deplin aspirațiile Macedoniei de a se alătura blocului NATO, ceea ce înseamnă că aceasta este doar o chestiune de timp. Reprezentantul permanent al SUA în cadrul Alianței, Kay Bailey Hutchison, a declarat că Macedonia de Nord va adera la NATO în vară.

Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor

Împotriva acestui lucru s-a pronunțat, în noiembrie, directorul celui de-al 4-lea departament european al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Iuri Pilipson. El a declarat pentru RIA Novosti că extinderea NATO subminează încrederea și stabilitatea în Europa și intensifică confruntarea. Diplomatul a subliniat că implicarea noilor țări în politica anti-rusă și în planificarea militară a alianței nu contribuie la securitatea continentului.

Desigur, în acest caz nu este vorba despre capacitățile Armatei Macedoniei de Nord. Este puțin probabil ca o armată mică și slab dotată să consolideze cumva puternica Alianță a Atlanticului de Nord. Experții militari sunt convinși că americanii nu au nevoie de soldații și tancurile macedonene, ci de teritoriul acestei țări - pentru operațiuni pe vectorul estic.

"Statele Unite intenționează să folosească Macedonia de Nord drept cap de pod", a explicat pentru RIA Novosti Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei de Probleme Geopolitice. - "Acolo pot fi plasate rachete cu rază medie care pot atinge ținte în adâncul Rusiei, pot fi desfășurate baze aeriene și sisteme de apărare anti-rachetă. Populația Macedoniei pentru americanu nu este altceva decât carne de tun”.