Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Complexul „Eternitate”, în stare deplorabilă: Prezintă pericol pentru vizitatori – Video

Autoritățile se preocupă de reparația și reconstrucția Complexului Memorial „Eternitate”, în preajma zilei de 9 mai. Conform unei estimări făcute de „Chişinăuproiect”, costul lucrărilor se va ridica la 4 milioane de lei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a evaluat starea obiectivelor de pe teritoriul Complexului Memorial „Eternitate”, pentru reparația căruia Guvernul a decis să aloce resurse financiare.

Concluzia lui Victor Gaiciuc a fost că monumentul se află într-o stare deplorabilă, ultima reparaţie capitală a acestuia fiind realizată în 2006, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Ministrul a spus chiar că unele obiective „prezintă un pericol real pentru sănătatea şi viaţa vizitatorilor”.

Reamintim că Guvernul a decis să îmbunătățească starea Complexului „Eternitate” în contextul pregătirilor pentru evenimentele dedicate aniversării a 75 de ani a Zilei Victoriei, care va fi marcată pe 9 mai, şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Republicii Moldova.

Planurile autorităților pentru Ziua Victoriei: Ce se va întâmpla cu Memorialul Eternitate

Ministrul Apărării, însoţit de reprezentanţi ai Primăriei Chişinău, Ministerului de Finanţe şi Ministerului Economiei şi Infrastructurii, specialişti din cadrul Armatei Naţionale, a vizitat pe 12 februarie Complexului Memorial „Eternitate”, pentru a stabili ce lucrări de reconstrucție și reparație sunt necesare și pentru a estima costul acestora.

Oficialii şi militarii au inspectat în primul rând monumentul central al complexului - piramida din cinci arme, de 25 metri înălţime, având în centru, la bază, steaua cu cinci colţuri în care arde „flacăra veşnică”.

De asemenea, ei au verificat pavajul de la monumentul „Maica Îndurerată”, ridicat în amintirea celor căzuți în luptele de pe Nistru, din 1992, clădirea delegaţiilor oficiale VIP, Stela eroilor, precum şi plăcile de granit cu numele soldaţilor căzuţi în lupte.

După verificări, ministrul Victor Gaiciuc a spus că a constatat, „cu regret, că majoritatea construcţiilor se află într-o stare dezastruoasă şi prezintă un pericol real pentru sănătatea şi viaţa vizitatorilor”.

Igor Dodon a anunțat la APCE cum va fi marcată aniversarea a 75-a a Victoriei la Chișinău

„Sunt convins că acest complex trebuie reparat. Mii de moldoveni au murit pe câmpurile de luptă în acel război şi e de datoria noastră să ne amintim de ei, prin grija faţă de locurile unde au fost înmormântaţi aceşti eroi”, a adăugat Victor Gaiciuc. 

Ministrul Apărării a adăugat că, în cel mai scurt timp, instituțiile responsabile urmează să elaboreze un plan de reparaţie a complexului memorial, cu devizul de cheltuieli şi expertiza specialiştilor.

„Este important ca pe parcursul realizării acestui plan să fim transparenţi şi societatea să cunoască cum decurge renovarea şi cum sunt cheltuiţi banii alocaţi în acest scop”, a menționat ministrul Gaiciuc.

Complexul Memorial „Eternitate” a fost inaugurat în 1975, în memoria ostaşilor căzuţi în luptele de eliberare a Moldovei şi Chişinăului de sub ocupaţia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Monumentul a fost creat de sculptorii A. Maiko, I. Poniatowski şi de arhitectul A. Minaev, în anii ’70 ai secolului trecut. Pe teritoriul memorialului sunt înhumaţi 267 de ostaşi moldoveni, ruşi, ucraineni, beloruşi, care au căzut în lupte.

Reconstrucţia Complexului Memorial „Eternitate” va fi realizată în baza Hotărârii de Guvern nr. 61 din 5 februarie 2020 „Cu privire la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei”, elaborată de Ministerul Apărării.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării precizează că, potrivit hotărârii de Guvern, lucrările de reparaţie ale Complexului „Eternitate” sunt estimate la 4 milioane de lei, estimarea fiind făcută de Institutul municipal de proiectări „Chişinăuproiect”.