Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua comemorării lui Pușkin, poet, diplomat și om de onoare

Cei care au venit în grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei i-au adus un omagiu și au depus flori la bustul poetului rus Alexandr Pușkin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Marele poet rus Alexandr Pușkin a fost comemorat luni, 10 februarie.

Depunere de flori de ziua comemorării poetului Aleksandr Pușkin la Chișinău - Video
La Chișinău, reprezentației misiunii diplomatice a Federației Ruse, reprezentanții Rossotrudnecestvo, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, dar și oameni simpli au venit în grădina publică Ștefan cel Mare pentru a-l comemora pe marele poet rus și pentru a depune flori la bustul acestuia.

În fața audienței a vorbit ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

"Exact acum 183 de ani a trecut la cel veșnice cel care a pus temelia scrierii moderne ruse și tradițiilor moderne literare. Este gânditorul opera nemuritoare a căruia ne însoțește pe fiecare dintre noi de la naștere și până la moarte", a menționat Vasnețov.

El a amintit că tot astăzi, în Rusia este marcat ziua diplomatului și nu poate fi trecută cu vederea faptul că Pușkin a fost și diplomat.

"Serviciul de politică externe a fost, de fapt, primul loc de muncă al lui poetului după terminarea liceului Țarskoe Selo. Este de menționat și faptul că colegul lui de liceu și un bun prieten de-al său a fost ministrul Afacerilor Externe Alexandr Gorciakov", a precizat Vasnețov.

El a mai spus că poetul avea un simț acut al onoarei și era de o bunătate deosebită. Drept exemplu, Vansnețov a adus faptul că Pușkin a făcut tot ce a fost posibil ca secundantul său să nu fie făcut vinovat de producerea fatalului duel care i-a adus moartea.

În încheiere, Oleg Vasnețov a menționat că Pușkin a devenit forța care îi unește pe toți rușii și lumea rusă.

Președintele reprezentanței Rossotrudnecestvo în Moldova, Mihail Davîdov, a amintit că acum 200 de ani Pușkin a venit în Moldova, el fiind exilat la Chișinău.

"Pușkin a devenit un adevărat ambasador al culturii ruse aici, făcând legătura dintre țările noastre și popoarele noastre pe veci. În Moldova oamenii sunt cu adevărat mândri de moștenirea la Pușkin", a declarat Mihail Davîdov.

În carul mitingului de comemorare, reprezentanții societății civile au amintit că la într-o situație deplorabilă se află casa-muzeu Pușkin.

Apropo, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că este gata să ajute la soluționarea acestei probleme și chiar șeful statului rus, Vladimir Putin, a promis să acorde ajutor.  

Vom menționa că astăzi ai avut mai multe acțiuni consacrate memoriei lui Pușkin în biblioteci, în casa-muzeu Pușkin din Chișinău, dar și în filiala din satul Dolna.