Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cel mai sincer ministru de Externe: Aureliu Ciocoi ne spune când vom adera la UE

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, o spune pe șleau: Când Moldova va adera la Uniunea Europeană.
Sputnik

În cadrul unei conferințe de presă de bilanț pe care a susținut-o la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat cu multă insistență dacă " într-adevăr își dorește integrarea Republicii Moldova în uniunea Europeană".

Vreau să vă amintesc că până acum cei care au deținut funcția de ministru de Externe ne promiteau că, dacă nu astăzi, atunci în mod sigur mâine, Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Ei făceau aceste promisiuni mincinoase chiar dacă birocrația europeană nu ne dorește acolo și nu ne-a dat nici cea mai mică speranță că vom deveni cândva și noi membri ai UE. Mai ales că în mod obiectiv Moldova nu are cum să devină membru al UE. Dar pentru că propaganda oficială era UE și doar UE, toți ne mințeau că iată-iată devenim și noi europeni cu acte în regulă.

Ciocoi: Vom proteja producătorul autohton, renegociind acordul de liber schimb cu UE
Spre deosebire de predecesorii săi, Aureliu Ciocoi a spus lucrurilor pe nume. Ca un adevărat diplomat, el a explicat care estre astăzi relația oficială a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

"Prioritatea numărul unu a politicii externe a Republicii Moldova este continuarea implementărilor reformelor care derivă din Acordul de Asociere, realizarea la maximum a oportunităților oferite Republicii Moldova de către Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, ceea ce împreună înseamnă modernizarea continuă a țării, atingerea standardelor europene atât în plan socio-economic, cât și în plan politic, prin asigurarea bunei funcționalități a instituțiilor democratice în stat și totodată relansarea dialogului pragmatic cu Federația Rusă și cu statele din spațiul estic", a punctat șeful diplomației moldovenești.

Și pentru că jurnaliștii au insistat să le spună care este dorința lui personală: dorește sau nu dorește să adere Moldova la UE, ministrul Aurelian Ciocoi le-a spus verde-n ochi cum stau lucrurile.

"Eu îmi doresc, în primul rând, să văd Republica Moldova o țară prosperă, o țară cu un nivel de trai nu mai jos decât îl au statele membre ale Uniunii Europene. În situația în care noi vom ajunge la același nivel de trai cum este la ora actuală în Germania, Austria, Franța, Spania, Portugalia, atunci putem să discutăm de la legal la egal și eventualitatea aderării Republicii Moldova la Uniunii Europeană. Spuneți-mi, vă rog, noi avem șanse să devenim membri UE până atunci, până a atinge acest nivel? Nu cred.", a menționat Aurelian Ciocoi.

Renegocierea Acordului de Liber Schimb sau în ce limbă vorbește ministrul Nicu Popescu
El a amintit de un adevăr care este axiomatic, dar pe care l-au neglijat predecesorii săi: pentru a integra Republica Moldova în Uniunea Europeană trebuie să ne dezvoltăm economia, infrastructura, să facem ordine în justiție, în domeniul social, nu doar să facem propagandă pro Uniunea Europeană. De fapt, mergând pe această cale, fostele guvernări au compromis ideea integrării europene. După ceea ce au făcut fostele guvernări proeuropene, nici un om zdravăn la cap din Republica Moldova nu-și mai dorește integrarea europeană.

"Respectiv, a continuat Aureliu Ciocoi, este în interesul nostru să ne modernizăm țara, pe noi înșine. Și abia după aia să discutăm la modul serios, nu populist, și nu declarativ, de genul că mâine punem pe masa Bruxellesului cererea noastră de aderare. Și? Nu câștigăm nimic în afară de iritarea suplimentară a oficialilor din Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu
În final el a spus că atunci când Moldova va atinge acest nivel, atunci va decide dacă va adera sau nu la UE. "Atunci se va decide dacă se vrea aderarea la Uniunea Europeană cu delegarea unui anumit grad de suveranitate Comisiei Europene și Parlamentului European sau se va merge pe opțiunea continuării dezvoltării perpetue a țării în parteneriat strategic cu Uniunea Europeană. Acestea sunt două opțiuni care sunt realiste și pe care trebuie să le luăm în calcul. Elita politică care va fi la guvernare va decide în funcție de voința poporului", a conchis ministrul de Externe.

Recunosc că nu sunt un observator atent a ceea ce se întâmplă astăzi în diplomația moldovenească condusă de Aurelian Ciocoi, cum merg lucrurile acolo: bine sau prost. În curând vom afla și acest lucru. Dar în acest moment pot să afirm cu certitudine că noul nostru ministru de Externe este unul cu picioarele pe pământ, care nu umblă după copite de cai morți, așa cum o făcea, spre exemplu, Nicu Popescu, care, vă amintiți, ne ungea pe pâine integrarea europeană.