Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost director SIS, trimis pe banca acuzaților - Iată ce spune procurorul general

Dosarul în care fostul director al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari este acuzat de expulzarea celor 7 profesori turci a fost finalizat de procurori și trimis în judecată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Procuratura municipiului Chișinău a finalizat cercetările și a trimis în judecată dosarul împotriva fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari pe cazul expulzării celor șapte profesori turci. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la un briefing susținut miercuri, 5 februarie.

Igor Dodon a discutat astăzi cu directorul SIS – Video

Vasile Botnari a fost directorul SIS din mai 2018 până în iunie 2019.   

Fostul director al SIS este acuzat de „abuz de serviciu”. Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vina. Fostul director al SIS a colaborat cu ancheta și a fost cercetat în stare de libertate, a precizat procurorul general.

„Învinuitul are poziția sa. El crede că în acea perioadă acțiunile sale au fost conforme legislației. Dar procurorii consideră că nu e așa”, a adăugat procurorul general.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, procurorul general a spus că Vasile Botnari riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

„Sper că acest caz va fi o lecție pentru toți”, a spus Alexandr Stoianoglo. În cadrul briefingului, procurorul general le-a adresat un mesaj, în limba turcă, familiilor celor 7 profesori turci.

Inițial, pe respectivul caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS și directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA). Ulterior, aceștia au fost scoși de sub urmărire penală.

Alexandr Stoianoglo: În ce condiții Procuratura îi va cerceta pe oamenii de afaceri

Procurorii susțin, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, că „procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS” și că „toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit” de către fostul diorector al SIS Vasile Botnari.

Cei 7 profesori turci de la Liceul „Orizont” au fost expulzați din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018, la solicitarea autorităților de la Ankara.

Printr-o hotărâre din 11 iunie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 de euro.