Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Contrabanda cu zahăr lovește în producătorii autohtoni: Ce vrea să facă Guvernul

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, spune că este decis să pună capăt comercializării ilegale a zahărului, proces care afectează producătorii autohtoni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 feb - Sputnik. Guvernul intenționează să pună capăt comercializării ilegale de zahăr și să identifice mecanisme de obținere a cotelor de export pentru zahărul autohton. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Ion Perhu, în cadrul vizitei de lucru în raionul Drochia.

”Ne asumăm angajamentul ca în perioada imediat următoare să întreprindem acțiuni concrete de stopare a comerțului ilegal de zahăr, importat ilegal și să identificăm mecanismele de obținere a cotelor la exportul zahărului autohton pe piețe alternative”, a scris Perju pe pagina sa de Facebook.

Important pentru producători: Ce se întâmplă cu TVA-ul în agricultură în 2020
Ministrul s-a arătat ”profund impresionat” de dotarea tehnică a fabricii de zahăr din Drochia, (filială a companiei „Südzucker Moldova”), în special centrala de cogenerare, ce funcționează pe biogazul din borhot de sfeclă de zahăr.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2020, Federația Rusă a extins lista categoriilor de mărfuri moldovenești care pot fi exportate fără taxe vamale.

Este vorba despre carnea de bovină, semințele de floarea soarelui, zahăr, spirt etilic și mobilă.