Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când ar putea să se repete cutremurul: Opinia unui seismolog moldovean - detalii

În noaptea de 31 ianuarie, Republica Moldova a fost zguduită în urma unui cutremur produs în zona seismică Vrancea. Care este probabilitatea de producere a unui nou cutremur cu intensitatea peste 5 grade.
Sputnik

CHIȘINĂU, 01 feb – Sputnik. Probabilitate de producere a unui cutremur de intensitate medie sau chiar mare în zona seismică Vrancea există. Nu poate fi spus însă cu exactitate când ar putea avea loc un asemenea eveniment seismologic. De această părere este directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară.

„Mai devreme sau mai târziu, va avea loc un cutremur de pământ de intensitate medie sau chiar majoră, care ar putea afecta unele clădiri”, a comunicat Igor Nicoară pentru Sputnik Moldova.

Despre cutremurul care s-a produs în noaptea de 31 ianuarie, Igor Nicoară spune că acesta face parte din categoria celor moderate, care periodic se produc în sursa seismică Vrancea și care se resimt foarte bine pe teritoriul Republicii Moldova.

Cutremur puternic în România, resimțit și în Moldova

Acest eveniment seismic cu o magnitudine în epicentru de 5,2 pe scara Richter a fost resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, la sud cu o intensitate de 5 grade, iar în Chișinău – 4 grade.

„Cutremurele moderate nu reprezintă pericol pentru zonele unde se produc. Pericol reprezintă seismele cu o magnitudine de peste șase grade. Ca exemplu vă dau cutremurele care au avut loc în anul 1990 de 6,4 grade, cel din 1986 de 6,9 grade, dar mai ales cel din anul 1977 care a avut o intensitate de 7.2 grade pe scara Richter. Persoanele mai în vârstă cu siguranță își amintesc seismul din 1940 cu o magnitudine de 7.5”, a precizat Nicoară.

În acest moment nu se poate spune cu exactitate dacă există probabilitatea de producere a cutremurelor moderate sau mari, în viitorul apropiat.

„Deocamdată nu există o metodă sigură care ar permite elaborarea unor prognoze pe termen scurt, care presupun ora, ziua, magnitudinea exactă a seismului”, a specificat directorul IGS.

Întrebat care ar fi pierderile în cazul în care Republica Moldova ar fi zguduită de un cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade, Igor Nicoară a făcut referire la un studiu realizat acum aproximativ 15 ani.

Cutremur în Turcia: Cel puțin 20 de morți raportați, sute de răniți, oameni sub dărâmături

„În perioada anilor 2006 – 2008, în cadrul Institutului a fost elaborat un studiu de modelare a unui scenariu a unui eventual cutremur de pământ analogic celui din anul 1940. După estimările specialiștilor pierderile financiare din orașul Chișinău ar constitui circa un miliard de dolari. Între timp în oraș s-a mărit numărul clădirilor construite, astfel este necesară realizarea unui alt astfel de studiu. Pentru o informație mai exactă trebuie făcută o pașaportizare a fondului locativ per ansamblu. Acum, după 15 ani de la elaborarea acelui studiu, cifra pagubelor cel mai probabil ar putea fi mai mare ținând cont de starea tehnică a unor clădiri”, a mai spus Nicoară.

Pentru efectuarea unui nou studiu care ar putea stabili pierderile provocate de un seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade este nevoie de resurse umane dar și de surse financiare.

Ne așteaptă un cutremur puternic? Fenomen alarmant în zona seismică Vrancea

„Am avut discuții cu responsabilii direcției urbanistice a Primăriei Chișinău și am convenit ca în acest an să începem activitatea privind elaborarea hărții de micro zonare seismică de generație nouă pentru municipiul Chișinău, care include tot setul de hărți. Pentru perioada anilor 2020 – 2023 ne-am propus să elaborăm metode privind modelarea rapidă a posibilelor scenarii de cutremure de pământ”, a conchis seismologul. 

Igor Nicoară îndeamnă populația să conștientizeze că locuim într-un sector expus riscului seismic. Mai devreme sau mai târziu, va avea loc un cutremur de pământ de intensitate medie sau chiar majoră, care ar putea afecta unele clădiri. Tocmai de aceea este necesar să cunoaștem cum trebuie să ne comportăm în asemenea situații.

„Fiecare locatar trebuie să cunoască care este cel mai sigur loc din locuință. Să aștepte acolo în perioada cutremurului. În cazul în care ușa de la intrarea în încăpere este din fier, aceasta ar fi bine să fie deschisă, deoarece ar putea fi avariată, iar asta ar putea îngreuna evacuarea”, ne-a sfătuit Igor Nicoară.

Acesta mai spune că în cazul în care cutremurul ne-a găsit la etajele mai sus de nivelul doi cel mai bine e să așteptăm în locuință. Se recomandă evacuarea din locuință doar peste câteva minute și nu înainte de a lua actele necesare. În momentul declanșării cutremurului este interzis de a ieși din încăperi deoarece scările și lifturile sunt cele mai vulnerabile elemente ale unui bloc.