De ce copiii de azi nu au răbdare și nu suportă plictiseala: Explicația psihologului
© Sputnik
Plictiseala și rutina fac parte din viața cotidiană, însă dacă părinții nu îi vor învăța pe copiii lor să tolereze aceste situații, atunci odraslele lor nu vor dezvolta pe viitor o bună capacitatea de concentrare, afirmă psihologul Cezara Dilevschi. În prezent, mulți copii nu pot învăța, nu au răbdare și cu greu suportă plictiseala. Psihologul a remarcat principalele motive care au condus la aceste consecințe.
"În primul rând, copiii petrec prea mult timp în fața ecranelor. Vă dați seama cu ce rapiditate se schimbă acolo imaginile, cât sunt de colorate, iar în comparație cu ele cât de plictisitoare sunt cartea și scrisul. În această situație, un copil suprastimulat cu ecrane și gadgeturi nu are interes pentru alte lucruri", a explicat Cezara Dilevschi.
De asemenea, psihologul afirmă că unii copii primesc imediat tot ce-și doresc și când doresc. Părinții le satisfac orice dorință, iar celor mai mici le lipsește răbdarea sau interesul de a dezvolta anumite abilități.
"Este important ca părinții să le satisfacă necesitățile, dar nu și dorințele. Să-i învețe pe copii care este deosebirea între ele. Nu trebuie să mergem imediat după dorințele lor", a remarcat psihologul.
Cezara Dilevschi spune că și distracțiile nelimitate influențează capacitățile copiilor, iar odată ce apare plictiseala, aceștia o suportă cu multă dificultate.
"Copiii de mici trebuie învățați să fie implicați în munca de rutină: să-și ajute părinții, să-și facă ordine în cameră ș.a.. Anume rutina îi învață pe copii să aibă această insistență de a avea perseverență, de a scrie, de a învăța și de a aștepta. Nu zic că nu trebuie de distrat, dar de la început facem munca, iar apoi urmează odihna. De menționat că odată ce apare plictiseala, nu trebuie deodată de oferit un gadget. Credeți-mă că odată ce copilul nu are acces la telefon, își găsește ocupație", a menționat Dilevschi.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.