Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istoric: Jandarmii îi adunau pe toți evreii într-o curte și îi împușcau

Istoricul Alexei Tulbure a povestit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre atrocitățile împotriva evreilor, comise pe teritoriul țării noastre.
Sputnik
Istoric: Jandarmii îi adunau pe toți evreii într-o curte și îi împușcau

Aproximativ 300 de mii de evrei au fost uciși pe teritoriul țării noastre, în perioada 1941-1942.

Putin: Holocaustul este o tragedie comună pentru Rusia și Israel
Un sondaj realizat în zilele noastre de istorici arată că doar jumătate dintre respondenți au auzit despre aceste atrocități. Subiectul Holocaustului din Basarabia și Transnistria lipsește din discursurile politicienilor și este tratat superficial în instituțiile de învățământ. Despre aceasta a relatat istoricul Alexei Tulbure, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

În acea perioadă, în Basarabia și Transnistria nu au existat condiții pentru gazarea evreilor și efectuarea pe ei a experimentelor medicale, așa cum se întâmpla în lagărele naziste. Odată capturați - bărbați, femei și copii erau uciși imediat prin împușcare.

”Scenariul era următorul : trupele romane și jandarmeria intrau în localitate. Evreii erau depistați, de obicei, cu ajutorul localnicilor, și îngrămădiți într-o curte. Apoi peste o zi, două erau împușcați. Uneori, la executare participau și localnicii”, a povestit Alexei Tulbure.

Puțini localnici au avut curajul să se opună antisemitismului promovat de Germania nazistă pe teritoriul țării noastre. Datorită acestora, zeci de evrei din Basarabia și Transnistria au reușit să-și salveze viețile.

Bilanțul vizitei președintelui în Israel: Iată cu cine s-a întâlnit Igor Dodon
”În Republica Moldova avem 79 de persoane care dețin titlul onorific ”Drepți între popoare”, pentru faptul că i-au ajutat pe evrei în timpul Holocaustului. Unul dintre ei este preotul Gheorghe Benea și soția lui Liuba, din satul Văratic. În decembrie a fost dezvelit un monument în memoria acestui cuplu. În urma negocierilor cu jandarmii, preotul i-a convins să elibereze 26 de evrei, care urmau să fie uciși. Ca urmare, ei au avut posibilitatea să iasă din sat și să se ascundă în pădure. Pe alți evrei, localnicii îi ascundeau în poduri sau subsoluri. De asemenea, pentru copii preoții făceau acte de botez, care îi transformau din iudei în creștini. Aceste acte le salvau viețile”, a relatat Alexei Tulbure.

Pe data de 27 ianuarie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.