Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urmează o schimbare majoră în satele Moldovei: Anunțul făcut de Igor Dodon

Autoritățile doresc ca fiecare sat să aibă polițist de sector, așa cum a fost cândva, a declarat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 21 ianuarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Unul dintre subiectele discutate în ședință de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a fost criminalitatea și crimele grave, iar prezența polițiștilor de sector în fiecare sat este văzut ca un factor în măsură să amelioreze situația infracțională.

Planul autorităților în privința Aeroportului Internațional Chișinău

Reforma trebuie să fie mult mai complexă și să ia în calcul o multitudine de factori sociali, dar autoritățile vor începe, „nu mai târziu de martie”, prin reorganizarea activității polițiștilor de sector, potrivit șefului statului.

„Vreo 80-90% din crimele grave sunt comise în stare de ebrietate – violuri, omoruri. (...) Cine știa că un copil de 14 ani o să ucidă un copil de 12 ani? Cine era să prevină lucrul acesta?”, s-a întrebat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că infracționalitatea juvenilă a crescut și din cauza plecării la muncă peste hotare a părinților.

Igor Dodon a mai spus că rata infracționalității este în scădere în ultima perioadă, dar a dat o apreciere negativă rezultatelor obținute prin reforma Poliției inițiată acum 10 ani.

Igor Dodon despre situația de la „Air Moldova”: Investitorul nu respectă contractul

Șeful statului a relevat că pe timpuri, prin anii 2000, activa câte un polițist în fiecare sat, fiecărui sectorist revenindu-i în medie 1.200 de locuitori.

Acum, potrivit lui Igor Dodon, activează câte un polițist de sector la fiecare aproximativ 10.000 de locuitori, iar un sectorist are în gestiune vreo șapte sate.

În ședință, CSS și-a aprobat planul de activități pentru anul 2020 și apoi a discutat patru chestiuni importante, potrivit șefului statului.

Prima chestiune a vizat combaterea migrației unor cetățeni străini către țări din UE prin tranzitarea Republicii Moldova, a doua – modalitățile de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău către „Avia Invest”, a treia – nerespectarea angajamentelor investiționale de către compania care a privatizat „Air Moldova”, a patra – situația infracțională și, în special, crimele grave.