Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunțul ministrului de Interne: Noile reguli pentru trotinetele electrice

Ministrul de Interne de la București, Marcel Vela, a făcut astăzi declarații cu privire la reglementarea circulației cu trotinete care a născut numeroase dispute în ultima vreme.
Sputnik

BUCUREȘTI, 20 ian - Sputnik, Marius Holdean. Ministrul a declarat că recent într-o conferință de presă că prin noul proiect privind reglementarea circulației cu trotinetele electronice se dorește creșterea siguranței rutiere în România. El a arătat că proiectul stabilește norme obligatorii pentru conducătorii de trotinete, un proiect necesar pentru că au fost 192 de accidente rutiere cu implicarea unor trotinetiști. El a anunțat că MAI va organiza săptămâna aceasta și o dezbatere privind acest proiect la care pot participa toți cei interesați.

Important: Modificări ale codului rutier în Franța - cine riscă amenzi
Mai departe, în cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat că a pregătit o campanie de informare pe această temă.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, comisarul-șef George Grigore, director adjunct în Direcția Rutieră, a spus că trotinetiștii vor circula doar pe pistele de biciclete, iar acolo unde nu există piste, pe partea carosabilă. Trotinetele pot fi conduse doar pe drumurile unde viteza maximă este de 50km/h, deci nu în afara orașelor, iar trotuarele sunt doar pentru pietoni, iar cei care nu respectă regulile vor fi amendați, a mai spus comisarul-șef.

În final, ministrul Vela a apreciat că e un lucru pozitiv că acest proiect naște multe întrebări, ”ceea ce înseamnă că la dezbatere va putea fi amendat astfel încât toată lumea să fie mulțumită”.

Asta e prea de tot: Unii chiar își fac de cap pe drumurile din Capitală - Video
Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de MAI din România, pentru a folosi o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă cel puțin 14 ani. Aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Circulația pe trotuar este interzisă. Condițiile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice, în a cărei notă de fundamentare se precizează că între 2016 și 2019 conducătorii de trotinete au fost implicați în 192 de accidente, în care unul a murit, iar 37 au fost răniți grav.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică acum două zile de către Ministerul de Interne.