Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei avertizează că înființarea unei armatei kosovare reprezintă o amenințare pentru întreaga regiune a Balcanilor.
Sputnik

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Moscova consideră că planurile de crearea a unei „armate kosovare” reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea în Balcani.

Da sau Nu: Ce cred moldovenii despre aderarea Moldovei la NATO
“Planurile susținute de principalele state ale NATO de crearea a unei armate kosovare reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea regională. E o încălcare gravă a prevederilor rezoluției 1244 Consiliului de Securitate al ONU, care conține condițiile unei demiltarizări ale oricăror grupe înarmate ale albanezilor kosovari, admițând aflarea pe teritoriul Kosovo doar a contingentelor multinaționale”, se spune într-un material publicat de MAE al Rusiei, care conține răspunsurile adresate de jurnaliști în cadrul conferinței de presă, dedicată evaluării activității diplomației rusești în anul anul 2019.

În octombrie 2018 deputații parlamentului autoproclamatei republici Kosovo au aprobat cu o majoritate de voturi în prima lectură un pachet de proiecte de legi care presupun transformarea Forțelor de Securitate ale Kosovo în forțe armate regulate.

Reprezentanții partidului minorităților naționale “Lista Sârbă” au părăsit sala legislativului până la procedura de vot. Premierul regiunii separatist, Ramush Haradinaj, a declarat că decizia parlamentului kosovar de înființare a armatei reprezintă un pas important spre aderarea la NATO.

Lavrov: NATO a comis principala greșeală în 2011
În 1999 confruntările între separatiștii albanezi din cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo, pe de o parte, și armata, poliția Serbiei a dus la bombardamentele Iugoslaviei (formată atunci din Serbia și Muntenengru) de către forțele NATO. În martie 2004 albanezii kosovari din provincie au organizat pogromuri care au determinat mai mulți etnici sârbi să se refugieze, iar mai multe monumente istorice și culturale au fost distruse.

Pe 17 februarie 2008, structurile albano-kosovare din Priștina și-au declarat în mod unilateral independența de Serbia. Autoproclamata republică nu este recunoscută de Serbia, Rusia, România, China, Israel, Iran, Spania, Grecia și alte state.