Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

În decembrie 2019, în preajma sărbătorilor de iarnă, s-au scumpit cu 10% ouăle, dar și fructele și legumele proaspete - cu 5-6%, potrivit statisticilor oficiale. Sputnik Moldova vă spune cât costă acum fructele și legumele la o piață din Chișinău.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Sărbătorile de iarnă se încheie pe 20 ianuarie, după ce creștinii vor sărbători Botezul Domnului, pe 19 ianuarie, iar a doua zi îl vor sărbători pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Mandarinele: Ce se întâmplă în organismul tău când le consumi – Video
Ultimele trei săptămâni au fost foarte reușite pentru comercianții din piețe – oamenii s-au mai relaxat de sărbători, și-au permis să cheltuie mai mult și au fost buni la cumpărături.

La o piață agroalimentară din Sectorul Botanica, prețurile au rămas la nivelul celor cerute de Revelion și comercianții nu se așteaptă la schimbări în timpul apropiat.

Printre cele mai solicitate produse în această perioadă sunt cartofii, merele, citricele, au spus comercianții în discuții cu reporterul Sputnik Moldova. Prețurile acestora diferă în funcție de soi și calitate.

Cartofii moldovenești costă mai mult decât cartofii importați din Belarus, dar și unii, și alții își găsesc cumpărătorul. Un kilogram de cartofi din soiurile „Lord” și „Irga”, cultivați în Republica Moldova, la Criuleni, costă 12 lei. Cartofii „Agata”, din Belarus, costă 9 lei kilogramul, cu 3 lei mai puțin.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Prețul cartofilor moldovenești din categoria „eco”, cultivați în regiunea de nord, este de 16 lei pentru un kilogram la această piață, dar pot fi găsiți pe una, două tarabe.

Moldovenii cumpără cartofi și-i aruncă la gunoi: Ce soluție are ANSA

Comercianții spun că foarte mulți cumpărători aleg anume cartofii moldovenești, în pofida prețului mai înalt, pentru că sunt de bună calitate și nu aruncă bucăți din ei atunci când îi curăță. Alți oameni cumpără și cartofi belaruși cu plăcere, spunând că respectivii sunt potriviți pentru rețetele lor.

La piață se vindeau doar mere din Republica Moldova, la un preț de 10-12 lei kilogramul. Merele din soiul „Simirenko” se vând cu 10 lei kilogramul. Raportul dintre preț și calitate poate fi considerat destul de bun după un sezon agricol marcat ba de ploi cu grindină, ba de perioade secetoase. Merele mai deshidratate, mai puțin aspectuoase, se vând și mai ieftin, dar puțini comercianți aleg să facă comerț cu acestea.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Un kilogram de morcovi, sfeclă roșie și ceapă moldovenești costă 10 lei. Ceapa roșie, cultivată tot în Republica Moldova, costă 15 lei kilogramul.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Un kilogram de struguri – doar moldovenești erau la piață – se vinde cu 22, 30 sau 50 de lei, în funcție de soi.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Varza costă 10 lei kilogramul, atât cea tradițională, cât și cea chinezească.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Citricele și fructele exotice de pe tarabe provin din Turcia, Italia și Spania, potrivit comercianților, iar prețurile sunt cuprinse între 25 și 40 de lei pentru un kilogram. Un soi de mandarine italiene, de dimensiuni ceva mai mici, dulci și fără sâmburi, preferat de mulți, costă 35 de lei kilogramul. Mandarinele din Turcia se vând cu 25-28 de lei kilogramul. Un kilogram de portocale din Spania, prezentate ca fiind de o calitate foarte bună, costă 35 de lei. Un kilogram de kaki, numite și „fructele zeilor”, costă 40 de lei.

Cum s-au scumpit fructele și legumele: Prețurile cerute la piață, în Chișinău – Foto

Tomatele care se vând acum la piață provin exclusiv din import, din Turcia. Oamenii le cumpără foarte bine pe cele din soiul „Cherry” – costă 45 de lei kilogramul, dar prețul plătit pentru un pumn sau doi de asemenea roșii de mici dimensiuni nu pare deloc înspăimântător.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în luna decembrie 2019, produsele alimentare s-au scumpit cu mai mult de 12%.

Prețul la legume proaspete a crescut cu aproape 6%.

De ce Moldova nu exportă ouă și carne în UE: Ce face Guvernul și ce cred experții
Astfel, vinetele s-au scumpit în decembrie cu 16%, varza – cu aproape 15%, ardeii dulci – cu 10%, tomatele – cu 8%, usturoiul – cu 7%, boboasele – cu 3%, morcovii – cu 3%, ciupercile – cu 2%, ceapa uscată – cu 2%, castraveții – cu 2%, cartofii – cu mai puțin de 1%.

Fructele proaspete s-au scumpit cu 5% în decembrie. Astfel, prețul strugurilor a crescut cu 4%, al fructelor sămânțoase – cu 3%, al fructelor exotice (tropicale) – cu 2%. Prețul citricelor a scăzut cu 4%.

În decembrie, s-a majorat cu 10% prețul ouălor. În piețele din Chișinău, 10 ouă de găină se vând cu 19-20 de lei, iar în magazine prețul poate fi mai mare.

Potrivit BNS, în decembrie s-au mai scumpit cu 2-3% carnea de iepure și de oaie, laptele și produsele lactate, iar prețul crupelor și a pâinii ce conține și făină de secară a crescut cu 1%.