Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Moldova nu exportă ouă și carne în UE: Ce face Guvernul și ce cred experții

Autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru acceptarea ouălor și cărnii de găină moldovenești pe piața UE. Prețul a 10 ouă de găină moldovenești este de 19-20 de lei în piețele agroalimentare din Chișinău, cu 7-8 lei mai mare decât în lunile de vară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. La ora actuală, din categoria produselor de origine animalieră, exportăm în UE doar miere de albine, în cantități mici, și praf de ouă. Pentru a obține dreptul de export a cărnii și ouălor de pasăre în țările UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească anumite condiții convenite în Foaia de Parcurs cu blocul comunitar.

O ședință de lucru consacrată acestei probleme a fost convocată la începutul acestei săptămâni de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Iuliana Drăgălin.

Eforturile autorităților: racordarea legislației și acreditarea laboratoarelor

Reprezentanții instituțiilor de resort au raportat, în cadrul întrunirii, că pe parcursul anului 2019 au fost întreprinse acțiuni de aliniere a legislației naționale care reglementează domeniile sanitar și fitosanitar (SPS) la acquis-ul UE. Între altele, se arată într-un comunicat oficial, au fost aprobate hotărâri de Guvern și legi, inclusiv Legea privind subprodusele de origine animalieră și produsele derivate ce nu sunt destinate consumului uman. 

Niciun ou și niciun kil de carne din Moldova n-au ajuns pe piața din UE în 2019 - detalii

Către sfârșitul anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege referitoare la incinerarea deșeurilor de origine animală. În lipsa unei asemenea legi, Republica Moldova nu întrunea o condiție esențială convenită cu UE - cea de securitate alimentară, din setul de reguli sanitare și fitosanitare.

Urmează ca Republica Moldova să-și acrediteze Laboratorul Sănătate Animală la standardul internațional ISO 17025, o cerere în acest sens fiind depusă pe 30 septembrie 2019 la Centrul Național de Acreditare MOLDAC. De asemenea, este necesar să fie extinsă acreditarea Laboratorului Siguranța Alimentelor din cadrul Centrului Republican pentru Diagnostică Veterinară.

Autoritățile responsabile au elaborat, totodată, proiectul Foii de Parcurs pentru dezvoltarea unui sistem de colectare, prelucrare și incinerare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

Șansele ca ouăle și carnea de găină moldovenești să ajungă în UE

Imposibilitatea actuală a Republicii Moldova de a exporta în țările UE ouă și carne de pasăre a fost comentată anterior de experții economici Viorel Gîrbu și Victor Burunsus, invitați în studioul Sputnik Moldova.

Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video

În opinia lui Viorel Gîrbu, „sunt sumbre” perspectivele ca Republica Moldova să exporte carne pe piața UE, din mai multe considerente, unul dintre motive fiind deficitul de carne pe piața internă. La ora actuală, a subliniat expertul, Republica Moldova importă ea însăși carne – „sectorul zootehnic a fost ruinat în anii '90” ai secolului trecut și nu a fost repus pe picioare.  

„Ar trebui să ne gândim cum să dezvoltăm acest sector pentru consumul intern și ulterior să vorbim despre exporturi”, a apreciat Viorel Gîrbu.

Expertul economic Victor Burunsus, care a fost consilier al premierului pe probleme economice până în noiembrie 2019, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre exportul de ouă către piețele din UE.

„Republica Moldova a exportat masiv ouă în România, dar odată ce statul vecin a aderat la UE și a introdus noi rigori sanitare și fitosanitare, această piață s-a închis”, a menționat Victor Burunsus.

Un fenomen similar s-a produs și pe piața produselor lactate, a constatat expertul: laptele din România se vinde în magazinele din Republica Moldova, în timp ce lactatele moldovenești lipsesc în magazinele din România.

Menționăm că, la ora actuală, prețul a 10 ouă de găină moldovenești este de 19-20 de lei în piețele agroalimentare din Chișinău, cu 7-8 lei mai mare decât în lunile de vară. În magazine, ouăle costă cu 1-3 lei mai mult. Acest lucru sugerează că ouăle produse în Republica Moldova sunt solicitate pe piața internă, iar oferta este asimilată de cerere.