Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declarație neașteptată a președintelui SUA după atacul iranian - Detalii

Declarație neașteptată a președintelui SUA după atacul iranian – trage un semnal de alarmă și pentru câteva țări NATO, acuză administrația Obama și face o propunere Iranului
Sputnik

BUCUREȘTI, 8 ian- Sputnik, Dragoș Dumitriu. La mult așteptat conferință de presă de după atacul iranian, Donald Trump a anunțat o singură măsură concretă: ”Statele Unite vor impune imediat noi sancțiuni asupra Iranului”.

Nou atac aerian asupra iranienilor: 6 morţi

Pe un ton grav, afectat, Trump a preferat să „sfătuiască” Iranul, nu să amenințe dur. În primul rând președintele a anunțat că nu a fost rănit nici un militar american sau aliat – dar, în același timp a punctat cu prima idee – o veritabilă temă de campanie electorală:

”Iranului nu i se va permite să aibă arme nucleare – cât timp voi fie eu președinte, Iranului nu va avea arme nucleară”, a spus Trump, legând stoparea amenințării iraniene de propriul (viitor) mandat.

De fapt, spune Trump, fără pic de ironie, ”se pare că Iranul dă înapoi, este un lucru bun pentru întreaga lume”. Ulterior, Trump a dat o lecție de diplomație, întinzând o mână Iranului, pace pentru a avea prosperitate.

”Fabricăm rachete supersonice, dar nu vrem să le folosim”, a spus Trump – ”Iran dă înapoi, e bine pentru toată lumea”.

Despre asasinarea lui Qassem Soleimani, Trump își asumă din nou ordinul de eliminare: ” Soleimani punea la cale alte atacuri şi noi l-am împiedicat - ar fi trebuit eliminat cu multă vreme în urmă”, spune Trump arătând că ”moartea lui transmite un mesaj: Iranul nu mai poate ameninţa Statele Unite”.

Scandalos: ”Donald Trump a comandat uciderea” unui important lider militar

Cu alte cuvinte, el, Trump, a lichidat un pericol pentru poporul american și pentru pacea lumii. 

”Armata americană a fost reconstruită în mandatul meu, e mai puternică decât niciodată”, s-a lăudat Trump, având în spate, în timpul conferinței, doi înalți ofițeri.

Pe de altă parte, Trump reproșează pericolul iranian ”statelor care au tolerat Iranul până acum” și care ”trebuie să ştie ca acele zile au trecut”.

”Rusia, China, Germania și Franța – trebuie să renunțe la înțelegerile cu Iran, trebuie să lucrăm împreună la o noua  înțelegere în privința Iranului”, a spus Trump.

Iar de creșterea pericolului iranian se face vinovată și… administrația americană – Obama – de banii căreia a beneficiat actuala conducere de la Teheran. De asemenea, Trump a cerut expres ”NATO să se implice mai mult în procesul din Orientul Mijlociu”.

Vot istoric în Statele Unite ale Americii: Donald Trump ar putea fi demis

Apoi, Trump a nuanțat și ideea sancțiunilor – ”acestea vor rămâne în vigoare până când conducerea Iranului nu îşi va schimba atitudinea”.

”Suntem independenţi energetic şi nu mai avem nevoie de petrolul din Iran”, a spus la fel de calm și grav Trump.

În concluzie, Trump aplică și în cazul Iranului diplomația din cazul Coreei de Nord – și nu ar fi exclus să vedem bătăi pe umeri cu președintele sau chiar cu liderul spiritual iranian, pe modelul ”bunul meu prieten Kim”.

Trump a punctat electoral evident, dar și în relația cu partenerii europeni. Rămâne de văzut dacă Trump a judecat corect, realist situația – sau a blufat, mizând pe descurajarea generată de uriașa forță (militară) a SUA.

Urmează acum reacția Iranului – cum va interpreta declarația președintelui SUA.