Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Ion Chicu: Precizări și explicații despre sistemul bugetar

Premierul Ion Chicu a analizat evoluția situației bugetare și a oferit detalii despre cei mai importanți indicatori.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Sistemul bugetar al Republicii Moldova este bine format și capabil să înfrunte multe riscuri. De această părere este prim-ministrul Ion Chicu. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul scrie că sistemul bugetar al țării ar putea face față inclusiv alegerilor parlamentare și locale într-un an și unor crize politice.

Chicu spune că datele finale pe exercițiul bugetar 2019 sunt cunoscute și astfel se consideră obligat să vină cu o ultimă informație la acest capitol.

„Veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018 cu 3.762 miliarde de lei. Din care cele acumulate de Fisc au crescut cu 760 de milioane de lei, Vama - 1.486 miliarde de lei, alte venituri - 1.372 miliarde de lei”, scrie Ion Chicu.

Premierul Ion Chicu va inspecta centrele de examinare a conducătorilor auto

Premierul mai spune că veniturile proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat au crescut în 2019 cu 764 milioane de lei, asta chiar dacă s-a diminuat cota cumulativă a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în primele trei trimestre ale lui 2019 cu 17%.

Potrivit premierului, în 2019 au crescut și veniturile proprii ale Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, cu 673 milioane de lei.

Schimbări au fost și în bugetele locale.

„Deși cota maximă a impozitului pe venitul persoanelor fizice s-a diminuat de la 18% la 12%, iar scutirea personală individuală a crescut de la 11.940 de lei la 24.000 de lei pe an, încasările la bugetul local au depășit cifra planificată cu 205 de milioane de lei, iar față de 2018 au crescut cu 51 de milioane de lei”, precizează prim-ministrul.

În total, spune Chicu, Bugetul Public Național a crescut la venituri în 2019 față de 2018 cu peste 5.25 de miliarde de lei. Din această sumă, creșterea datorată colectărilor de impozite și taxe este de circa 4 miliarde de lei, iar aportul asistenței financiare externe - de circa 1.3 miliarde de lei.

Controale la Aeroportul Internațional Chișinău: Vezi ce a cerut Ion Chicu

Referitor la impozite, premierul a ținut să facă claritate și în cazul tichetelor de masă.

„Tichetele de masă se impozitează începând cu 1 ianuarie, iar contribuția la BASS este de 18%+6%. Deci, oricum povara fiscală pe ele este cu mult mai mică decât la plățile salariale. Adițional, din 1 ianuarie am majorat plafonul zilnic de la 45 la 55 de lei (net). Vom examina evoluțiile pe acest segment în primul trimestru al anului 2020 și vom veni, în caz de necesitate, cu modificări”, a răspuns Chicu la întrebarea unui cetățean cu privire la tichetele de masă.

Șeful Executivului susține că absolut toate obligațiile bugetare au fost finanțate până la sfârșit de an și că la final de 2019 indicatorul deficitului bugetar constituia 2.94 miliarde de lei, dar nu 6 miliarde, cum se vorbea în spațiul public.

Prim-ministrul mai precizează că la finele lui 2019 soldurile în conturile Bugetului Național Public erau suficiente pentru a achita salarii, pensii, alocații, dar și acel suport de 700 de lei, pentru circa 600 mii de cetățeni.