Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi ajutoare pentru pensionari: Vezi ce categorie este vizată

Statul vine cu noi ajutoare pentru pensionari. Autoritățile vor să instituie un mecanism prin care să ofere îndemnizații în cazul decesului unuia dintre soți.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu o inițiativă prin care vrea să ajute pensionarii rămași văduvi. Astfel, autoritățile vor instituirea unui mecanism de acordare a indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți și reglementarea condițiilor de stabilire și de plată a acesteia.

Important pentru pensionari: Cum pot obține gratuit bilete la sanatorii

Indemnizația se va acorda, lunar, în cazul decesului soțului, care a beneficiat de pensie pentru limită de vârstă mai puțin de cinci ani după stabilirea dreptului la pensie, conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii. De asemenea, îndemnizația lunară nu va depăși suma echivalentă cu cinci salarii medii pe economie. Perioada de acordare va fi stabilită individual, după o anumită formulă, dar nu va depăși cinci ani.

Deocamdată, proiectul este la nivel de inițiativă și a fost propus pentru dezbateri publice. Dacă actul normativ va fi aprobat, Guvernul va adopta actele normative necesare implementării respectivei legi, în termen de 3 luni de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Implementarea se va efectua în limitele mijloacelor financiare ale Bugetului asigurărilor sociale de stat.