Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sancțiunile trebuie să fie revizuite: Sputnik Estonia s-a adresat poliției estoniene

Scrisoarea din partea RAB poate fi tratată în sensul că angajații trebuie să-și întrerupă contractele de muncă, însă o astfel de obligație nu este prevăzută în nicio normă juridică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. AIP Rossiia Segodnia a depus la Departamentul de Poliție și Serviciul de Frontieră al Estoniei o solicitare de verificare a temeiniciei aplicării sancțiunilor în raport cu Agenția și de revizuirea a deciziei care ar putea fi urmată de urmărirea penală a jurnaliștilor de la Sputnik Estonia, anunță RIA Novosti, cu referire la reprezentantul agenției în Estonia, Elena Cerîșeva.

Kiseliov, despre pericolele la adresa Sputnik-ului în Estonia: Un precedent periculos

În solicitare se menționează că AIP Rossiia Segodnia nu este inclusă în lista sancțiunilor UE, chiar dacă în ea figurează directorul general al Agenției, Dmitri Kiseliov. În același timp, chiar și legislația estoniană prevede că sancțiunile pot fi aplicate doar în raport cu persoanele juridice sau fizice menționate expres în lista sancțiunilor, menționează Sputnik Estonia.

“În raport cu Rossia Segodnia, acest lucru presupune că pentru aplicarea unor sancțiuni împotriva Rossia Segodnia trebuie să existe o dovadă că mijloacele (agenției) Rossia Segodnia se află sub controlul sau în proprietatea lui Dmitri Kisiliov, în calitate de persoană aflată pe lista sancțiunilor”, se arată în document în care se specifică că toate proprietățile, veniturile și profiturile agenției se află în proprietate federală.

De asemenea, se menționează că directorul general este numit în funcție de președintele Federației Ruse, iar deciziile în problemele cheie presupun o coordonare sau conformare din partea Agenției Federale pentru Presă și Comunicare în Masă.

“E important să se înțeleagă că proprietățile și activele Rossiia Segodnia se află sub controlul Federației Ruse, nu a directorului general. Reieșind din acestea, subsemnatul solicită RAB (Rahapesu Andmebüroo, Oficiul pentru Spălarea Banilor n.r.) să verifice temeinicia aplicării sancțiunilor împotriva Rossiya Segodnya”, se menționează în document.

De asemenea, în solicitarea agenției se menționează că angajații ei deja au încheiat contracte de muncă cu Rossiia Segodnia. “În acest fel, angajamentul de a nu încheia contracte în continuare nu este potrivită. Scrisoarea din partea RAB poate fi tratată ca o obligare a angajaților să-și întrerupă contractele de muncă, însă o astfel de obligație nu este prevăzută în nicio normă juridică”, se menționează în solicitare.

Important: OSCE s-a sesizat pe cazul intimidărilor jurnaliștilor de la Sputnik Estonia

Răspunsul Departamentului Poliției și Serviciul de Frontieră a Estoniei urmează să fie oferit în decurs de 30 de zile.

Într-o declarație publicată mai devreme, serviciul de presă al Rossiia Segodnia afirma că “în ultimele luni angajații Sputnik Estonia au fost chemați de structurile de forță pentru “discuții profilactice”, în cadrul cărora li s-a recomandat insistent să plece de la Agenție”.
Estonia este singurul stat din regiunea Baltică în care există o redacție Sputnik. Colectivul este alcătuit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, angajați ai Rossiia Segodnia. Agenția contribuie lunar la bugetul țării cu aproximativ 30 de mii de euro.

Potrivit redactorului șef al Rossiia Segondia și al postului de televiziune RT, Margarita Simonian, Sputnik nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme precum cele din Estonia: angajații sunt chemați la interogatorii de către serviciul de securitate, iar băncilor locale li s-a interzis că colaboreze cu Agenția. La sfârșitul lunii octombrie, filialele băncilor estoniene au înghețat transferurile salariilor pentru angajații Sputnik Estonia, plățile pentru impozite și arenda oficiului.