Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va arăta noul terminal al Aeroportului Internațional Chișinău - Foto

Schița proiectului noului terminal al Aeroportului Internațional Chișinău a fost prezentat de „Avia Invest", compania care administrează singura aerogară a țării.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik. Viitorul terminal va avea suprafața totală de 55.000 de metri pătrați și ar urma să deservească anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere până la 4,5 milioane de pasageri pe an.

Declarații de presă la Aeroport: Ion Chicu, despre vizita la Moscova

Viitorul terminal al Aeroportului Internațional Chișinău va avea cinci pasarele telescopice pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor. La conceptul viitorului edificiu, arhitecții au ținut cont atât de aspectul vizual și inovațional, cât și de funcționalitatea construcției.

Clădirea include un nucleu funcțional central, prevăzut cu facilități pentru deservirea pasagerilor și a gestionării eficiente a bagajelor și a scărilor telescopice, utilizate la îmbarcarea și debarcarea pasagerilor.

Fațadele din zonele nord și sud urmeaz[ a fi realizate în totalitate din sticlă structurată. O parte din elementele construcției sunt concepute sub formă de console, care protejează de lumina soarelui intrarea principală și ieșirea din clădirea terminalului, precum și spațiul intern.

Noul proiect prevede și construcția unei parcări de mașini. 

Amintim că în data de 29 august, NR Investments Ltd, un vehicul de investiții imobiliare din Guernsey, Insulele Channel, a anunțat că a achiziționat 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Acordul a fost ratificat între reprezentanții ”Avia Invest” și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, în data de 19 august.

Acordul de concesiune a ”Aeroportului Internațional Chișinău” a fost semnat în data de 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată în data de 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod, scria atunci mold-street.com. 

Condițiile de concesionare a Aeroportului Chișinău au ajuns în vizorul Parlamentului, care a creat o comisie de anchetă, pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013.

Oficial: Avia-Invest are un nou beneficiar - Iată cine este

În data de 23 decembrie 2019, NR Investments Ltd a anunțat, oficial, că renunță la cumpărarea cotei de 95% din ”Avia Invest” SRL. Tot atunci, „Komaksavia Airport Invest” Ltd a devenit noul beneficiar al Companiei „Avia-Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

„Compania „Avia-Invest” confirmă că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”. De asemenea, confirmăm informațiile apărute în mass-media că omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd”, anunța pe 23 decembrie 2019 Avia-Invest, într-un comunicat postat postat pe pagina de Facebook. 

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în aceeași zi că, pentru el ca șef al statului, concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău reprezintă un subiect care ține de securitatea țării și siguranța cetățenilor.

Dodon, despre schimbarea proprietarului Aeroportului: Nu voi accepta ca niște infractori…

"Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile cu noua schimbarea de proprietar al concesiunii nu face decât să arate că acea companie deținuta de domnul Rothschild a înțeles ilegalitățile care s-au făcut la preluarea concesiunii și a decis să nu participe mai departe în aceasta afacere murdara. Din informațiile pe care le am la aceasta etapa, în spatele celor care au preluat acum controlul asupra concesiunii aeroportului se află, în realitate, aceeași grupare care, împreuna cu Șor, a preluat acest contract de concesiune la etapa inițială, dar unele personale se aflau în spatele tranzacțiilor, nu Rusia și nici o alta țara", a mai afirmat șeful statului.

Igor Dodon spune că dosarul Aeroportului poate să aibă doar o soluție legală și corectă: revenirea în proprietatea statului.