Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anastasia Primov: Cu regret, cultura nu este o prioritate națională

Specialistul în comunicare Anastasia Primov și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că multe dintre proiectele din domeniul culturii nu au continuitate. Cine are de suferit în urma acestei situații?
Sputnik
Anastasia Primov: Cu regret, cultura nu este o prioritate națională

De fiecare dată, cu schimbarea compoziției politice a Guvernului se schimbă şi programul de guvernare. Astfel, continuitatea unor proiecte este mult mai dificilă și totodată apar noi priorități, spune Anastasia Primov.

"Atunci când se schimbă ceva în statul nostru, apar alte priorități urgente, iar cultura este pe ultimul loc. Eu foarte des aud de la ministere: acum aceasta nu este o prioritate. Acest lucru au declarat toate guvernele, afirmând că sunt probleme de ordin politic și economic", a menționat Primov.

Ce le oferă Moldova bătrânilor noștri: Programul pregătit de autorități

Specialistul a remarcat faptul că cel mai mult din cauza acestei situații au de suferit bătrânii, care constituie ¼ din numărul populației și trăiesc sub pragul sărăciei.

Potrivit ei, pentru a îmbunătăți viața persoanelor 60 plus, fiecare minister ar trebui să vină în ajutorul acestor persoane cu un program cultural, specific activității instituției.

"Dacă vorbim de Ministerul Economiei, haideți să ne gândim la afaceri pentru seniori. De exemplu, dacă doamna coase cinci rochii pe lună și este un specialist bun de ce să nu ne gândim la un program de finanțare prin care aceasta ar putea angaja câteva tinere să o ajute și să devină proprietara unei afaceri. Cu diverse programe pot veni toate ministerele. Consider că bunăstarea acestei categorii de vârstă este o prioritate pentru Moldova. Trebuie să ne amintim că bunicii noștri sunt medici, profesori, businessmeni, bucătari – vom avea nevoie de cunoștințele lor în ziua de mâine", a declarat Anastasia Primov.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.