Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adevăratul motiv al emigrației: Ce au pe inimă moldovenii care pleacă peste hotare

Moldovenii emigrează peste hotare nu atât din cauza sărăciei, cât din motive de ordin psihologic: nu au încredere în autorități și în conaționali, a apreciat, într-o emisiune la Sputnik Moldova, sociologul Victor Mocanu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Sociologii sunt de părere că migrarea moldovenilor peste hotare are ca motiv determinant nu situația economică dificilă, dar factorul social-psihologic: neîncrederea în autoritățile statului, nivelul corupției, a declarat, în studioul Sputnik Moldova, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu.

De ce se tem cel mai mult moldovenii

Fiecare a patra sau a cincea casă din satele Republicii Moldova este pustie, a menționat sociologul. Se întâmplă din cauză că moldovenii care se stabilesc cu traiul peste hotare își iau nu doar copiii cu ei, dar și părinții, a subliniat Victor Mocanu. Emigrația este stimulată de nivelul de viață scăzut, dar un factor nu mai puțin determinant este nivelul slab de încredere în autoritățile statului și în conaționali, a conchis expertul.

Moldovenii consideră că, plecând peste hotare, își vor soluționa mai bine problemele social-economice decât acasă, a menționat Victor Mocanu.  

„Avem un nivel scăzut de încredere în autorități din cauza nivelului ridicat de corupție. Oamenii nu doar că nu au încredere în autorități - oamenii nu au încredere în ceilalți concetățeni. Ei au impresia că, indiferent de modul în care puterea se schimbă și de cine vine la putere, nimic în țară nu se va schimba, iar singurul lucru pe care îl pot face ei este să voteze cu picioarele”, a spus Victor Mocanu.

Migrarea moldovenilor peste hotare s-a intensificat la sfârșitul anilor ‘90 ai secolului trecut și este imposibil să fie oprit, în opinia sociologului.

Ce văd moldovenii când se privesc în oglindă: Faptul uluitor dezvăluit de experți

Expertul a relevat însă că au mai existat în istoria Moldovei perioade istorice marcate de fenomenul emigrației și nu este prima dată când țara a cunoscut o scădere accentuată a populației. Se cunoaște însă că după cel de-al Doilea război mondial Moldova a pierdut mai puțin locuitori și mai puțin potențial economic decât acum, a adăugat Victor Mocanu.

Populația stabilă a Republicii Moldova este de 2,68 milioane de persoane - cu aproape 900 de mii de persoane mai redusă decât se declara oficial până în iulie 2019. La începutul verii, Biroul Național de Statistică (BNS) a revizuit în scădere numărul populației, luând în considerare numărul moldovenilor care au plecat peste hotare și în ultimele 12 luni nu au locuit pe teritoriul Republicii Moldova.

Populația va continua să scadă, anticipează demografii

Care este numărul real al locuitorilor Moldovei: De ce populația va continua să scadă

Numărul locuitorilor va continua să scadă, potrivit demografilor. ”În ultimii ani, locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională. Astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 de mii de persoane, iar 110 mii de  persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind emigranții reîntorși”, a precizat BNS.

Fiecare a treia persoană din Republica Moldova are între 60 și 64 ani, iar 11,3% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2019, numărul pensionarilor a constituit 703,9 mii persoane (din totalul populației de 2,68 de milioane), inclusiv 21,4 mii pensionari angajați ai „organelor de forță”.