Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De câți bodyguarzi este păzit premierul Ion Chicu: Declarația SPPS

Ion Chicu nu beneficiază de pază și protecție de stat mai solidă decât a beneficiat Maia Sandu sau alți ex-premieri, declară Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Declarația a fost făcută în replică la informația difuzată de un post privat de televiziune.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) declară, într-un comunicat de presă, că asigură protecție „pe principiul egalității, indiferent de personalitatea demnitarului, apartenența politică, fără a face diferențe în ceea ce privește numărul ofițerilor detașați, mijloacelor speciale și forțelor implicate”.

„Cel mai bun bodyguard” din Moldova: Cine a câștigat acest titlu - Foto

SPPS face o serie de precizări referitoare la activitatea sa după ce un post privat de televiziune și-a informat publicul că premierul Ion Chicu ar beneficia de o protecție sporită. Postul tv prezentase imagini cu bodyguarzii premierului, comentând că aceștia poartă serviete și umbrele antiglonț.

SPPS declară că-i rămân „necunoscute motivele” aprecierilor date de jurnaliști în privința „majorării numărului de ofițeri” implicați în protecția prim-ministrului Republicii Moldova.

Serviciul afirmă că Ion Chicu beneficiază de o protecție egală cu cea asigurată predecesorilor săi în funcția de premier.

„Forțele implicate în protecția prim-ministrului actual sunt acordate în condiții egale și la același nivel de securitate ca și în cazul ex-prim-miniștrilor pe parcursul mandatelor lor”, afirmă SPPS. 

Cinci bodyguarzi, decorați de Ministerul Apărării: Pentru ce au primit medalii - Foto

Serviciul nu precizează câți bodyguarză are premierul Ion Chicu, explicând că informația de acest gen constituie secret de stat. De asemenea, SPPS nu confirmă, dar nici nu respinge informația potrivit căreia bodyguarzii demnitarilor moldoveni sunt dotați cu serviete și umbrele antiglonț.  

„Numărul ofițerilor, forțelor, inclusiv planurile, mijloacele şi metodele de asigurare a securităţii persoanelor beneficiare de protecţie de stat reprezintă secret de stat și nu pot fi comunicate în condițiile cadrului legal menționat”, declară SPPS. Instituția face trimitere la Legea 245/2008 cu privire la secretul de stat și  „NOMECLATORUL informaţiilor atribuite la secret de stat”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 411 din 25.05.2010.