Spre exemplu, profesoara având aproape 30 de ani de experiență în domeniu, are un salariu de nouă mii de lei. Asta în condițiile în care predă 42 de ore pedagogice pe săptămână – ceea ce este foarte mult și obositor, spune ea.
"Este îngrozitor de mult, însă, dacă cedez jumătate din aceste ore altui profesor, atunci rămân cu o sursă de existență de 4000 de lei cu care nu voi putea face față grijilor cotidiene", a declarat dascălul.
În ultimii ani, s-a diminuat numărul profesorilor, de la peste 37 de mii la 27 de mii de persoane, iar în unele școli pedagogii sunt înlocuiți de persoane care nu au calificarea necesară. Tinerii nu sunt tentați să îmbrățișeze meseria de pedagog – totul din cauza salariilor.
"Tineretul nu va veni cu așa condiții în sistemul de învățământ sau cei care absolvesc Facultatea de Pedagogie se vor regăsi în altceva sau vor pleca peste hotare. Un tânăr specialist nu este motivat de aceste salarii, în special dacă mai are de întreținut o familie", a spus Veronica Pârlea-Conovali.
Potrivit ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, salariul mediu în învățământ este de peste 5000 de lei. Este mai mic cu aproximativ 10% față de salariul mediu pe economie. Nu se cunoaște dacă în 2020 vor fi majorate salariile profesorilor, dar cert este că vor fi anumite ajustări în ceea ce privește salariile.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.