În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", pedagogul Veronica Pârlea-Conovali a declarat că vârsta optimă când un profesor ar putea să se retragă din activitate este cea de 55 de ani. Asta pentru că munca unui profesor necesită multă implicare, dedicație, efort și răbdare.
Potrivit ei, sarcinile și responsabilitățile care cad pe umerii profesorilor sunt foarte mari, iar mulți dintre ei nici nu își imaginează cum ar putea face față situației după o anumită vârstă.
"Guvernarea ar trebui să țină cont că în școli nu mai sunt copiii de cândva. Elevii sunt împărțiți pe grupe: cu părinți care le oferă tot luxul și copii abandonați de părinți sau plecați peste hotare. Avem multe cerințe de la Minister: seminare, lecții deschise, ore până târziu – toate acestea îl mențin pe pedagog într-o stare de nervozitate continuă. Jumătate din pedagogi au probleme de sănătate – tensiune arterială înaltă, probleme cardiace sau diabet zaharat", a povestit profesorul.
De asemenea, Veronica Pârlea-Conovali a remarcat că elevii au nevoie de pedagogi tineri, plini de viață și energici, care vor împărtăși cunoștințele lor și se vor dedica în totalitate acestei meserii.
"Poate după vârsta de pensionare pedagogii și-ar dori să mai aibă o sarcină pedagogică de opt sau zece ore pe săptămână. Acest lucru este salutabil pentru cei care mai sunt în putere, dar sunt alții care cu groază își închipuie că nici nu vor ajunge la 63 de ani având mereu probleme de sănătate. Școlile au nevoie de pedagogi tineri", a explicat ea.
Amintim că din 1 iulie 2019, s-a majorat vârsta standard de pensionare. Astfel, bărbații pot beneficia de pensie începând cu vârsta de 63 de ani. Acest prag este valabil până în 2028.
În cazul femeilor, vârsta urmează să se majoreze treptat cu câte 6 luni în fiecare an, până în 2028, când vârsta standard de pensionare se va echivala cu cea a bărbaților – 63 de ani.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.