Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul ministru al Educației: Care va fi soarta camerelor video de la BAC

Schimbarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării aduce după sine și întrebarea cu privire viitorul camerele de supraveghere din sălile de susținere a examenelor de bacalaureat. Vezi ce decizie a fost luată pentru sesiunea următoare.
Sputnik
Noul ministru al Educației: Care va fi soarta camerelor video de la BAC

Copiii nu vor mai fi stresați la examenele de Bacalaureat. Asigurarea vine din parte noului ministru al Educației, Culturii și Cercetării și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Corneliu Popovici a evitat să dea un răspuns exact în ceea ce privește soarta camerelor de supraveghere din sălile de examen, dar a sugerat că acestea nu influențează nicicum rezultatele elevilor pregătiți.

„Pentru mine este principial ca copilul să fie pregătit de acest examen. Noi nu trebuie să ne concentrăm asupra fazei finale de apreciere a cunoștințelor, ci de etapa premergătoare, de pregătirea acestor copii, de instruirea lor, ca ei să nu aibă dorința să copieze sau să facă anumite lucruri interzise. Dacă copilul este bine pregătit pentru examen, nu poate fi stresat de către o cameră video”, spune ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Cert este că un ordin privind constituirea grupurilor de lucru pentru organizarea examenelor din sesiunea 2020 a fost semnat deja.

„Deja am semnat un ordin privind pregătirea examenelor de Bacalaureat și, după anul nou, comisia urmează să anunțe cum vor fi organizate aceste examene de Bacalaureat. Principial – copiii nu vor fi stresați. Stresul apare atunci când mergi la examen nepregătit și atunci încerci să cauți fel de fel de șiretlicuri și te deranjează camera video”, conchide Corneliu Popovici.

Amintim că decizia de a instala camere video în sălile de Bacalaureat a fost luată în anul 2013 de către Maia Sandu, în perioada în care deținea funcția de Ministru al Educației. Hotărârea ministrului Educației de atunci a stârnit multe dispute, mai ales în rândul elevilor. Nemulțumiți de reformă s-au arătat și mai mulți deputați care susțineau că respectivele camerele video îi vor stresa pe elevi.

Ce spune un profesor universitar despre studenții de astăzi

Totuși, argumentele acestora nu au fost suficiente, iar sesiunea de BAC din vara anului 2013 s-a desfășurat sub obiectivul camerelor video.

În anul 2013, rata de promovarea a examenelor de bacalaureat a fost de 67%. Un an mai târziu, numărul tinerilor care au susținut bacalaureatul a scăzut, ajungând la 56. Ulterior, în 2015, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de peste 52 la sută. În anul 2017 — 58, 63 la sută, în 2018 au susținut examenele aproape 63 la sută, iar în acest an - 68,77%.

Potrivit profesorilor de la treapta universitară, absolvenții de liceu sunt astăzi mult mai responsabili și mai pregătiți comparativ cu acum 10 ani, iar notele lor demonstrează nivelul și calitatea cunoștințelor.