Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cazul reținerii fostului șef al PCCOCS: Riscă până la 15 ani de pușcărie

Procuratura Anticorupție a anunțat oficial că fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta riscă ani grei de închisoare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, a fost reținut. Procurorii au descins astăzi la domiciliul fostului șef PCCOCS, dar și în locuințele altor trei persoane, într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite.

Procurorii Anticorupție, la fostul șef PCCOCS

Într-un comunicat de presă emis de PA este precizat că urmărirea penală a început după ce în presă au apărut mai multe investigații jurnalistice.

În cadrul anchetei s-a descoperit că Nicolae Chitoroagă ar fi beneficiarul unui bazin acvatic cu o suprafață de 37 de ha, amplasat într-o localitate din raionul Ungheni. Totodată, s-a stabilit faptul că nașul de cununiel al fostului șef PCCOCS, cât și SRL-ul ce-i aparține au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

„Potrivit materialelor cauzei penale, în luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu același SRL devine proprietar al unei construcții de 6800 m.p. și la 5 terenuri agricole cu suprafața de peste 42 ha, în altă localitate din același raion”, mai este specificat în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Procurorii au mai descoperit că din data de 2 mai, curent societatea a devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din raionul Ungheni, pe care sunt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 de metri pătrați, estimate la valoarea de peste 200 000 lei.

Ultimă oră: Șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a demisionat

„În perioada anilor 2016 - 2018 pe unul din terenurile menționate supra a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 metri pătrați, valoarea căreia a fost evaluată la 2 880 000 lei. La fel, vila menționată, a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897 131,55 lei”, menționează procurorii anticorupție.

În același timp, procurorul Nicolae Chitoroagă și membrii familiei acestuia au declarat venit, în perioada 2012 - 2018, în sumă de aproape 2 milioane de lei. Iar valoarea bunurilor achiziționate din 2019 până în prezent, depăşeşte substanţial, veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale, cu aproximativ 1 milion 700 de mii de lei.

Pavel Grigorciuc a fost reținut de PCCOCS - detalii>>>

Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate, fostul șef PCCOCS a fost reținut pentru un tremen de 72 de ore.

Acesta riscă o amendă în mărime de la 8 mii la 10 mii de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.