Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu, despre rezultatele principale ale vizitei la Moscova: Zece chestiuni de bază

Revenit în Republica Moldova de la Moscova, la aterizare pe Aeroportul Chișinău, premierul Ion Chicu a făcut bilanțul vizitei sale la Moscova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. El a spus că, din păcate, între Guvernele Republicii Moldova și Federației Ruse a lipsit mai mulți ani un dialog sănătos și pragmatic, deficitul de comunicare a condus la acumularea mai multor probleme care în împiedică folosirea oportunităților unei colaborări cu un partener economic atât de important.    

Chicu a spus că pe parcursul zilei de a discutat problemele acumulate de-a lungul anilor, dar s-a referit și la multe oportunități care se deschid în urma dialogului. 

"Am avut o discuție tete-a-tete foarte bună și prietenoasă cu domnul Dmitri Medvedev, cu care am ajuns la mai multe înțelegeri", a spus Ion Chicu.

El a enumerat principalele rezultate ale vizitei:

"1. Principalul rezultat este că am restabilit la nivel guvernamental dialogul normal, pragmatic și reciproc avantajos cu unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Anume în baza acestui dialog vom putea explora în continuare oportunitățile care le oferă această colaborare.

În exclusivitate pentru Sputnik: Ion Chicu, despre negocierile purtate la Moscova

2. Am primit asigurări că Guvernul Federației Ruse va sprijini eforturile noului guvern pentru promovarea reformelor, inclusiv celor economice. Federația rusă este interesată și de progresul nostru pe reforma justiției, or în perioada următoare urmează a fi lansate proiecte investiționale private, serioase în Republica Moldova și de funcționarea justiției depinde foarte mult dorința companiilor rusește de a investi la noi în țară.

3. La capitolul gaze, am avut întrevederi atât cu președintele Concernului Gazprom, domnul Miller, cât și la Guvern. Am reușit să ajungem la o înțelegere privind diminuarea semnificativă a prețului la gazelele livrate de la 1 ianuarie 2020. După ce de la 1 octombrie aceste prețuri au fost diminuare în jur de 15 dolari (la mia de metri cubi), după 1 ianuarie prețul va fi diminuat cu încă 50 de dolari și va constitui 172-173 de dolari mia de metri cubi.

În acest context vreau să-i aduc mulțumiri președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a lansat încă în august dialogul cu partea rusă în sensul diminuării prețului de import la gaze pentru republica Moldova.

Realizările Guvernului condus de Ion Chicu în primele zile - Foto

Tot la capitolul furnizare cu gaze am discutat și despre riscurile legate de furnizarea gazelor naturale din 1 ianuarie 2020, or la această etapă încă nu există un contract semnat pentru tranzitul acestor gaze pe teritoriul Ucrainei, În cazul în care aceste negocieri între furnizorul rus și transportatorul din Ucraina vor eșua, atunci va fi necesar de activat scenarii alternative de aprovizionare a Republicii Moldova. (…) noi avem asigurări că gazele naturale vor fi livrate în Republica Moldova.   

4. Am lansat procesul de liberalizare pe termen mediu a comerțului extern astfel ca toate exporturile noastre să fie efectuate fără aplicarea taxelor vamale. Până atunci însă, am obținut acordul principial al autorităților ruse de a extinde lista categoriilor de mărfuri care sunt exportate pe piața rusească fără taxe vamale de la 5 la 10 categorii. Astfel. Vor fi acoperite aproape 70% din nomenclatorul produselor exportate pe piața rusească.  

5. Am obținut acordul principial de a prelungi și după 1 ianuarie 2020 posibilitatea exporturilor produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale.

Relațiile moldo-ruse: Moscova speră să recupereze oportunitățile ratate

6. Am convenit asupra extinderii numărului de companii moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească, inclusiv pentru vinificatori.

7. Am soluționat problema transportatorilor internaționali care nu puteau activa pe piața rusă din cauza insuficienții autorizațiilor de tr5ansport internațional. Partea rusă va oferi în zilele următoare numărul suficient de autorizații, la acest moment 1000, ca până la sfârșitul anului exporturile de produse moldovenești pe piața rusească prin intermediul transportului auto să fie deblocate.  

8. Am convenit asupra lansării acțiunilor preparatorii în privința implementării inițiativei de utilizare a munițiilor depozitate pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, în perioada următoare urmează să primim mai multe detalii din partea Rusiei asupra mecanismului respectiv, care urmează a fi unul transparent pentru toți partenerii strategici ai Republicii Moldova. 

Cine sunt miniștrii din Cabinetul condus de Ion Chicu

9. În susținerea efortului Guvernului Republicii Moldova de a lansa unele proiecte investiționale majore în infrastructura drumurilor, am abținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 de milioane de dolari care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele finanțelor acelor două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi unul convenabil pentru Republica Moldova".  

Premierul a anunțat că mâine pleacă la Londra pentru a încerca și acolo să identifice mijloace suplementare pentru investiții în infrastructură.

"Vă asigur, cum v-am promis, că în scurt timp transformăm țara în șantier", a spus premierul Ion Chicu.

În final el a precizat că l-a invitat pe omologul său rus, Dmitrii Medvedev, să întreprindă o vizită în Republica Moldova, propunere care a fost acceptată, aceasta fiind a zice chestiune convenită în Capitala Federației Ruse.