Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea e lege, dar nu pentru toți sau cum unii patroni fură din salariile angajaților

Potrivit datelor prezentate de Inspecția de Stat a Muncii, cele mai dese încălcări în domeniul legislației muncii se referă la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Angajatorii din Republica Moldova comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia. Aceste date sunt incluse într-un raport al Inspectoratului de Stat al Muncii, elaborat în urma controalelor efectuate de la începutul acestui an.

Salariile unor bugetari vor crește cu până la 2000 de lei: Primii pe listă sunt pedagogii

Inspectorii muncii au stabilit în urma controalelor, planificate și inopinate că au fost admise restanțe la plata salariilor în sumă de peste 12,83 de milioane de lei. Astfel, 966 de angajați nu și-au primit salariile la timp sau au fost mințiți la calcularea acestuia.

Potrivit Codului Contravențional, încălcarea intenționată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. unitatea convențională este echivalentă cu 50 de lei.

Fenomenul ”salariilor în plic”, persistă

Pentru realizarea obiectivului „Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor fiscale şi contracarării fenomenului muncii la negru” din Planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi muncii nedeclarate, au fost efectuate 56 de controale inopinate și unul planificat la 36 de agenți economici și 21 de angajatori-persoane fizice. În cadrul acestor verificări au fost depistate 94 de persoane care activau fără forme legale de angajare, dintre care 24 de femei și 9 minori. De către inspectorii de muncă au fost încheiate 58 de procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată. Au fost repuse în drepturi 26 persoane, fiindu-le legalizate raporturile de muncă.

Oleg Budza: peste 80% dintre angajații din Moldova primesc salarii în plic

Potrivit Codului Contravențional, utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Pentru contracararea practicii de achitare a salariilor „în plic” și a „muncii la negru”, au fost întreprinse activități de inspecție în comun a reprezentanților autorităților semnatare a Regulamentului comun privind activitatea echipelor multidisciplinare: Inspectoratul de Stat al Muncii, Inspectoratul General de Poliție, Serviciul Fiscal de Stat, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Munca nedeclarată în agricultură, cum funcționează Legea zilierilor

Din septembrie 2018, în Republica Moldova este în vigoarea Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Legea are menirea să contracareze munca nedeclarată în agricultură și prevede, printre altele, că persoana care angajează zilieri este obligată să menţină Registrul de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora.

Ce vor păți țăranii care angajează la muncă zilieri
Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Începând cu luna septembrie 2018 și până în prezent, de către inspecțiile teritoriale de muncă, la solicitarea beneficiarilor, au fost eliberate contra cost 1477 de Registre de evidență a zilierilor, din care 885 în perioada ianuarie – octombrie 2019.

De la beneficiarii de lucrări agricole, la inspecțiile teritoriale de muncă, au parvenit 807 extrase din Registrele de evidență,  din care 629 de extrase pe parcursul lunilor ianuarie – octombrie 2019. În registre sunt vizate 19.428 de persoane cu statut de zilier, din care 14.945 de lucrători-zilieri care au activat în lunile ianuarie – octombrie 2019.