BUCUREȘTI, 13 nov – Sputnik. Uniunea Europeană susține liberalizarea pieței funciare din Ucraina, măsură care ar permite valorificarea potențialului economic imens al economiei ucrainene, a declarat reprezentantul UE în Ucraina.
Proiectul de lege, care anulează din 1 octombrie 2020 moratoriul la vânzarea terenurilor agricole, urmează să fie examinată în prima lectură de Rada Supremă. Zelenski a asigurat ucrainenii că problema vânzării pământului către cetățenii străini va fi supusă unui referendum național, iar până la desfășurarea acestui plebiscit, vânzarea terenurilor agricole străinilor va fi interzisa. În același timp, opoziția și naționaliștii desfășoară acțiuni de protest în fața clădirii Legislativului de la Kiev, protestând împotriva vânzării pământului.
“UE susține planurile guvernului de liberalizare a pieței funciare din Ucraina, măsură care poate să valorifice potențialul imens al economiei ucrainene. Reforma trebuie să aibă la bază supremația dreptul și principiilor de durabilitate, transparență și justiție, se spune în declarația reprezentanței UE în Ucraina”, publicată pe Facebook miercuri.
De asemenea, UE și-a „exprimat disponibilitatea de a propune propriile practici și consultări împreună cu alți parteneri internaționali”, dar și au îndemnat la introducerea unor măsuri prin care s-ar evita concentrarea terenurilor agricole în mâinile a câtorva proprietari, asigurând o relație justă față de mici proprietari.
"Micii fermieri trebuie să se afle în centrul acestei reforme, inclusiv cei care nu s-au înregistrat în calitate de persoane juridice în domeniul agricol”, se spune în comunicat.
De asemenea, UE consideră că liberalizarea pieței funciare trebuie să devină primul pas în cadrul unei reforme agrare mult mai largi și cuprinzătoare.
“Supremația legii și funcționarea justiției au o semnificație decisivă pentru succesul reformei funciare, se mai spune în comunicatul reprezentanței UE.
Moratoriul la vânzarea terenurilor agricole a fost introdus în Ucraina acum 18 ani. FMI cere Kievului realizarea unei reforme funciare pe care autoritățile o amână de câțiva ani. În componența precedentă a Parlamentului nu există un consens în această problemă – unele fracțiuni se pronunță împotriva liberalizării pieței funciare, având temeri că marile corporații transnaționale vor cumpăra terenurile agricole la prețuri mici.