Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, examinată săptămâna viitoare

Soarta Guvernului Sandu se decide săptămâna viitoare: iată când va fi examinată moțiunea de cenzură, depusă de socialiști.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Ședința Parlamentului de la Chișinău, la care va fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, va avea loc cel mai probabil marțea sau miercurea viitoare, 12 – 13 noiembrie. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

Înainte de a supune moțiunea de cenzură dezbaterii în ședința de Parlament, comisia juridică urmează să adopte raportul asupra acestui document, pe care-l va prezenta plenului.

Litvinenco susține că, potrivit legii, moțiunea se debate în Parlament după trei zile din momentul înregistrării. Data convocării acestei ședințe va fi luată de Biroul Permanent al Parlamentului

”Marți sau miercuri (va fi dezbătută moțiunea-n.r), în funcție de când se va convoca ședința Parlamentului”, a spus președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați.  

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. PDM a anunțat că va lua o decizie finală la începutul săptămânii viitoare.

Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.