CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Produsele alimentare s-au scumpit în primele 9 luni din 2019, comparativ cu 2018. Tendința de creștere a prețurilor la această categorie de mărfuri se va menține până la sfârșitul anului, iar rata anuală a inflației va crește până la 8%.
Pentru anul 2020, BNM prognozează însă „o inversare a acestei tendințe”, adică o ieftinire a produselor alimentare, a anunțat guvernatorul instituției, Octavian Armașu, într-un briefing susținut miercuri, 6 noiembrie.
În 2019, trendul ascendent al inflației a fost determinat în primul rând de scumpirea produselor alimentare.
În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută - cel mai înalt ritm al inflaţiei înregistrat de la începutul anului 2019.
Guvernatorul BNM a menționat însă că indicatorul a evoluat „conform prognozei”. (În august, inflația a fost de 5,5%.)
Produsele alimentare s-au scumpit cu 9,3% în septembrie, comparativ cu septembrie 2018, potrivit guvernatorului BNM.
Și combustibilul s-a scumpit în lunile august și septembrie, cu 2,9% și, respectiv, 1,3%, față de intervalul corespunzător din 2018. Creșterea prețului la combustibili a fost determinată de evoluțiile de pe piața mondială, potrivit BNM.
După preconizata ajustare a tarifelor la resursele energetice, „prețurile reglementate vor crește cu pana la 4%”, a menționat Octavian Armașu. Creșterea prețurilor menționate mai sus va provoca scumpirea alimentelor și, respectiv, creșterea inflației, până la sfârșitul anului.
În 2020, ritmul de creștere a inflației va încetini, sub influența factorilor externi și interni, a menționat guvernatorul BNM.
Prognoza inflației pe termen mediu anunțată la briefing este următoarea: 5% în 2019 și 5,5% în 2020.