Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului deja se pregătește

Șeful statului susține că dacă va fi dat sau nu curs acestei moțiuni depinde de rezultatele discuțiilor pe care preconizează să le desfășoare, separat, în prima parte a zilei de vineri, 8 noiembrie, în Parlament, cu fracțiunile PSRM, PAS și PPDA.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat joi, 7 noiembrie, după ședința fracțiunii PSRM, care a avut loc la sediul formațiunii, și la care a fost invitat și șeful statului, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu deja se pregătește.

Dacă va fi dat sau nu curs acestei moțiuni depinde de rezultatele discuțiilor pe care preconizează să le desfășoare, separat, în prima parte a zilei de vineri, 8 noiembrie, în Parlament, cu fracțiunile PSRM, PAS și PPDA, susține șeful statului.

În același timp, președintele afirmă că alianța PSRM –ACUM, dar și Guvernul Maia Sandu trebuie păstrate.

”Vrem să păstrăm această majoritate parlamentară și Guvern pentru că este o șansă pentru Republica Moldova”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, colegii socialiștii categoric nu acceptă promovarea unor inițiative care contravin Constituției și acordurilor semnate de PSRM și Blocul ACUM, dar și de președintele țării.

Vineri, 8 noiembrie, se pune punctul pe ”i” în criza din coaliția PSRM- ACUM

”În septembrie, noi am semnat un nou acord în care e descrisă clar procedura de numire a diferitor candidați în funcții. Noi susținem reforma justiției și Procuraturii, dar nu este bine când se subordonează politic aceste funcții”, a declarat Dodon.

Președintele a anunțat că în prima parte a zilei de vineri, 8 noiembrie, până la ședința Legislativului preconizată pentru ora 15:00, va invita la discuții separate fracțiunile din coaliția majoritară. Întrevederile vor avea loc în sediul Parlamentului.

Astfel, la ora 10:00 este preconizată discuția dintre șeful statului și fracțiunea PSRM, la 11:00 – discuția cu fracțiunea PAS, iar la ora 12:00 – cu fracțiunea PPDA.  

”În calitate de șef al statului trebuie să fac tot posibilul ca să nu ajungem la alegeri anticipate”, a spus Dodon.  

Președintele a menționat că fracțiunea PSRM a pregătit moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu și va fi înaintată dacă acesta nu-și va retrage asumarea răspunderii pentru legea votată în ajun.

”Șansa de a înainta o moțiune e foarte mare. Moțiunea se pregătește deja. Mâine până la ora 15.00 va fi clar”, a declarat președintele țării.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că va propune astăzi, 7 noiembrie, Biroului Permanent al Parlamentului să convoace ședința Legislativului, vineri, la ora 15:00. La această ședință urmează să fie dezbătute modificările votate la Legea cu privire la Procuratură, care au fost adoptate de Guvern prin asumare de răspundere în data de 6 noiembrie.

Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general

Greceanîi a declarat că, înainte de ședința plenară a Parlamentului, va invita-o pe Maia Sandu la ședința fracțiunii PSRM.

”Mâine, la ora 9:00, o vom invita pe doamna Sandu la ședința fracțiunii PSRM”, a declarat președintele Parlamentului.   

Hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, votată în ședința din 6 noiembrie, a fost publicată în seara zilei de 6 noiembrie în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit modificărilor votate de Guvern prin asumare de răspundere, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În vederea verificării integrității candidaților, autoritățile și instituțiile responsabile vor prezenta orice informație necesară sau vor oferi acces la toate informațiile pe care le dețin.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Regulamentul Parlamentului prevede că angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului se declară prin hotărâre a Guvernului, care se prezintă în aceeaşi zi Parlamentului, cu anexarea textului programului, al declaraţiei de politică generală sau al proiectului de lege. Preşedintele Parlamentului dispune de îndată distribuirea hotărârii şi a materialelor adiţionale deputaţilor.

Maia Sandu spune cine vor fi candidații pentru funcția de procuror general al țării

Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. Legile adoptate ca rezultat al angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului intră în vigoare la data publicării.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată.