Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bani mai mulți pentru persoanele vârstnice și cele cu dizabilități: Ce a decis Parlamentul

Alocațiile sociale de stat pentru persoanele vârstnice și cele cu dizabilități vor crește cu 40 și, respectiv, cu 30 la sută.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Alocațiile sociale de stat se vor majora esențial, începând cu 1 ianuarie 2020. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi, 6 noiembrie, de comisiile parlamentare. Documentul urmează să fie avizat de Guvern, dezbătut și votat în Parlament.

Potrivit inițiativei legislative, al cărui autor este deputatul socialist Vladimir Odnostalco, alocațiile sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice vor crește cu 40 și, respectiv, cu 30 la sută.

Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei

Documentul a fost avizat pozitiv de comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie și comisia mediu și dezvoltare regională. Deputații din comisia mediu și dezvoltare regională au declarat că susțin acest proiect cu condiția avizului pozitiv din partea Guvernului.

Deputatul Odnostalco a declarat că deja în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 sunt prevăzute 78 de milioane de lei pentru majorarea acestor alocații.

Potrivit unei inițiative legislative, se propune majorarea cu 40 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități. Această modificare va asigura dublarea alocației sociale de stat pentru peste 12 mii de persoane cu dizabilități din țară.

De asemenea, va crește cu 30 la sută alocația socială de stat pentru persoanele vârstnice. Conform propunerii respective, alocația socială pentru aproape 9 mii de persoane vârstnice va constitui 50 la sută din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilită anual de Guvern. În prezent, această alocație constituie 20 de procente din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cuantumul alocațiilor sociale constituie pentru persoanele vârstnice 215 lei, iar pentru persoanele cu dizabilități severe – 323 de lei, accentuate – 302 lei și medii – 215 lei.

”Prin majorarea alocațiilor sociale de stat vom spori măsurile de protecție socială pentru aproape 21 de mii de beneficiari”, a declarat Odnostalco.

Alocațiile sociale de stat, conform cadrului normativ în vigoare, sunt finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat.