Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM: ministrul Stamate trebuie să demisioneze: S-a întrecut orice limită

Anunțul a fost făcut acum în Parlament de deputatul socialist Vasile Bolea. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat, la 6 noiembrie, că nu aprobă lista cu cei patru candidați la funcția de procuror general.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Fracțiunea PSRM îi cere ministrului Justiției, Olesea Stamate, să demisioneze. Anunțul a fost făcut astăzi în Parlament de deputatul socialist Vasile Bolea. Socialiștii îi solicită Blocului ACUM să desemneze un alt candidat pentru funcția de ministru al Justiției.

Ministrul Justiției va anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general

Solicitarea vine după ce ministrul Justiției a declarat, în dimineața zilei de 6 noiembrie, că nu va aproba lista candidaților preselectați pentru funcția de procuror general al țării. Potrivit socialiștilor, Stamate a fost supusă unor presiuni politice ca să ia această decizie.

”Constatăm că anumite presiuni politice care s-au făcut asupra ei au determinat-o să ia decizii care discreditează total reforma justiției, pune sub semnul întrebării independența ei ca politician și capacitatea de a gestiona în mod profesionist implementarea reformei justiției”, a declarat Bolea.

”Prin neprofesionalismul de care a dat dovadă, prin modul în care a desconsiderat opinia Comisiei formată tot de ea, unde a avut cinci din șase membri ai Comisiei, prin modul în care a afectat credibilitatea Guvernului, ministrul Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze cu scuze publice adresate cetățenilor”, a continuat Bolea.    

Socialiștii bănuiesc că rezultatele concursului desfășurat de Comisia creată de Ministerul Justiției au fost anulate deoarece un ”anumit” candidat nu a trecut de filtrul concursului.  

”Unul care se pare că era preferatul cercului politic care a desemnat-o în funcție”, a declarat Bolea.

Numirea unui procuror general în baza noii legi întârzie>>>

Deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că modificările la Legea cu privire la Procuratură, prin care s-a decis crearea unei comisii de preselecție pe lângă Ministerul Justiției, au fost forțate.

”Noi nu  nea-m implicat în niciun fel în acest concurs. Ei au modificat cu ajutorul nostru legea, ei au decis cine sunt membrii Comisiei. Reiese că dacă nu câștigă candidatul Blocului ACUM, gata, concursul este anulat. S-a întrecut orice limită”, a declarat Novac.  

Dodon: Nu voi semna decretul cu privire la numirea procurorului general - condiția

În același timp cu conferința fracțiunii PSRM în Parlament, premierul Maia Sandu anunța, în debutul ședinței Guvernului ,că își asumă răspunderea de a înainta CSP candidații pentru funcția de procuror general al țării. Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului prin care a votat modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat, pe 6 noiembrie, că nu aprobă lista cu cei patru candidați la funcția de procuror general, selectați de Comisia creată de Ministerul Justiției în urma unui concurs și care urma să fie transmisă Consiliului Superior al Procurorilor.

Igor Dodon, despre coaliția PSRM-ACUM: Lucrurile se pot schimba săptămâna viitoare>>>

Stamate susține că unul din cei șase membri ai comisiei ar fi trucat rezultatele prin oferirea unui punctaj vădit diferențiat pentru cei 16 candidați care au participat la concurs. Ministrul nu a dat numele membrului comisie pe care-l suspectează de trișare. Stamate a evitat de asemenea să spună ce se va întâmpla mai departe în procedura de selectare a unui candidat pentru funcția de procuror general: va fi anunțat un nou concurs cu noi candidați sau va fi organizat un nou concurs cu aceiași candidați, dar alți membri ai comisiei.