Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semnează petiția! Părinții copiilor cu nevoi speciale au nevoie de ajutor

Părinții copiilor cu nevoi speciale cer revizuirea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, în special celor cu TSA (Tulburări din Spectru Autismului). Aceștia au creat o petiție în mediul online, rugând internauții să nu rămână indiferenți.
Sputnik
Semnează petiția! Părinții copiilor cu nevoi speciale au nevoie de ajutor

Marina Dumbrăveanu este mama unui adolescent de 17 ani care suferă de autism sever. Femeia disperată spune că băiatul său nu are nici o opțiune de școlarizare, motiv pentru care a și creat această petiție.

"Nu putem încadra copilul nostru de 17 ani cu autism în sistemul educațional. Băiatul a studiat 9 clase la o școală auxiliară din Chișinău și acum nu avem nici o alternativă unde să mergem, peste tot primim refuzuri. Mai mult, chiar dacă intră un copil cu TSA într-o clasă cu 26 de copii, cum credeți câtă atenție i-ar fi acordată exclusiv lui? ", a relatat Marina Dumbrăveanu.

Femeia susține că conform Legii totul pare a fi perfect, însă realitatea este mult mai crudă.

"În Lege este scris clar despre egalitatea de șanse, incluziunea socială, nediscriminare, acceptarea persoanei cu dizabilități ca parte a diversității umane și a umanității, participarea deplină în activitățile sociale. Realitatea de fapt este una cruntă. Mulți părinți se confruntă cu această problemă încă de când își înscriu copiii la grădinițe", a relatat Dumbrăveanu.

În anul 2018, Centrul de Control al Bolilor estima că, la nivel mondial, incidența acestei tulburări este de 1 la 59. Spre deosebire de restul țărilor, în Republica Moldova lucrurile stau mai bine, doar că…pe hârtie, unde este bifată cifra de 246 de persoane, în 2017. În realitate însă, tabloul este cu totul altul.

"Suntem diferiți, dar la fel!" - o expoziție consacrată Copiilor Soarelui

Cert este că, în Moldova nu există un registru al persoanelor cu tulburări a spectrului de autism, majoritatea autiștilor sunt trecuți sub umbrela termenului de „persoană cu dizabilități” sau „persoană cu retard”, cea mai mare parte a medicilor de familie nu au pregătirea necesară pentru a identifica această tulburare, iar statul nu are specialiști care să-i ajute pe acești copii. Respectiv, diagnosticarea acestora este anevoioasă și întârziată, iar tratamentul, care este foarte costisitor, lăsat pe spatele părinților.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.