CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova au fost aleși în funcția de primar în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, care au avut loc în 384 de localități din țară, inclusiv în municipiul Chișinău.
Deputatul PSRM, Ion Ceban, care este și vicepreședinte al Parlamentului, a fost ales în funcția de primar general al municipiului Chișinău, iar deputatul democrat Alexandru Botnari a fost ales primar al orașului Hâncești.
Potrivit legislației naționale, mandatul de deputat este incompatibil cu mandatul de ales local. Astfel, conform legii, alesul local va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii.
Ion Ceban a ales Primăria Chișinău
Este cert că deputatul socialist Ion Ceban a ales Primăria Chișinău. Acesta va intra în exercițiul funcției de primar general al municipiului Chișinău imediat ce-i va fi validat mandatul.
Ion Ceban a acces în Parlamentul Republicii Moldova pe lista PSRM în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie. Astfel, locul lui Ion Ceban în Parlament va fi luat de următorul candidat de pe lista supleantă, validată de Curtea Constituțională. Este vorba despre Mihail Paciu, conducător al Gospodăriei Țărănești „M.I. Paciu”. Mihail Paciu este din Brăviceni, Orhei, și are studii în inginerie.
În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, fracțiunea parlamentară a PSRM din Parlament a mai câștigat un mandat de deputat. La alegerile ordinare parlamentare din 24 februarie, PSRM a obținut 35 de mandate în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. În urma votului din 20 octombrie, în circumscripția nr.48 a câștigat mandat de deputat socialistul Vitalii Evdotiev. Astfel, fracțiunea PSRM are 36 din 101 deputați în Parlament.
Cum se schimbă lucrurile în fracțiunea democraților în Parlament
Dacă în fracțiunea PSRM din Parlament va veni un candidat de pe lista supleantă de partid, în fracțiunea democraților, care are 30 de deputați, lucrurile stau altfel. Alexandru Botnari a acces în Legislativ în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie în baza votului mixt în circumscripția uninominală nr.38 Hâncești.
Potrivit legislației electorale, odată cu declararea mandatului de deputat vacant, în circumscripția uninominală nr.38 Hâncești vor fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare noi.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedischi, a declarat pentru Sputnik că după validarea mandatului alesului local, acesta are la dispoziție 30 de zile pentru a decide în ce funcție rămâne. Potrivit secretarului CEC, dacă acesta va renunța la mandatul de deputat, atunci în circumscripția uninominală respectivă urmează să fie organizate alegeri parlamentare noi.
”Alegerile parlamentare noi vor fi organizate și desfășurate peste cel puțin 60 de zile de la data când a fost declarată vacanța funcției de deputat”, a declarat Lebedischi pentru Sputnik.
Deputatul Alexandru Botnari, care va fi deja la al cincilea mandat de primar în Hâncești, a dat de înțeles într-o intervenție live pe pagina sa de socializare că va alege funcția de edil-șef.
”Am muncit foarte mult, voi munci și mai departe ca să devină reale vorbele pe care vi le-am spus”, a declarat Botnari.
Astfel, dacă va fi declarat vacant mandatul deputatului Botnari, fracțiunea PDM în Parlament va rămâne cu 29 de deputați.
Nu este exclus că democrații ar mai putea pierde un mandat de deputat. Elena Bacalu, aleasă în funcția de deputat în circumscripția nr.42 Cantemir la alegerile din 24 februarie, a acces în funcția de consilier raional Cahul pe lista PDM la alegerile locale generale din 20 octombrie.
La fel, Elena Bacalu va avea la dispoziție 30 de zile după validarea mandatului de consilier raional Cahul să decidă dacă va rămâne în funcția de deputat sau în funcția de ales local.