Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concurenții electorali mai au o zi pentru agitație, de mâine vor fi amendați

Agitația electorală este interzisă cu o zi înainte de alegeri și în ziua alegerilor. Amenda se poate ridica până la 2500 de lei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează că astăzi este ultima zi în care este admisă agitația electorală.

Legislația electorală prevede că acțiunile de agitaţie electorală sunt strict interzise în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea, reflectarea activităţilor, materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea ”Fond electoral”.

Precizare de la CEC: Cum vor vota primarul din Chișinău locuitorii sectorului Botanica

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă, de la 750 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 1750 la 2500 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

La 3 noiembrie, 383 de localități își vor alege primarii, în turul doi

Duminică,  3 noiembrie 2019, în 383 de localităţi din Republica Moldova va avea loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor.

În cadrul alegerilor locale generale de duminică, 20 octombrie 2019, au fost aleși 515 primari.

În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale, și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota în baza acelorași liste electorale, în secțiile de votare conform reședinței existente la data de 20 octombrie 2019.

Totodată, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin, își pot exercita dreptul la vot la domiciliu și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept, în aceeași formă în care au făcut solicitarea. Biroul electoral al secției de votare urmează, la adoptarea deciziei de deplasare a urnei mobile, să confirme solicitările care au fost depuse pentru primul tur de scrutin.