Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Accidente la locul de muncă: Drepturi și obligații pentru angajați și angajator

Potrivit datelor Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, de la începutul acestui an au fost înregistrate peste 90 de accidente la locul de muncă. Din numărul total de accidente, peste 10 cazuri au fost letale.
Sputnik
Accidente la locul de muncă: Drepturi și obligații pentru angajați și angajator

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul APCSP Ștefan Turcuman a vorbit despre cauzele accidentelor produse la locul de muncă, dar și cum ar putea fi evitate.

Potrivit lui, în ultimii ani numărul de accidente la locul de muncă a crescut esențial. Acest lucru se întâmplă deoarece unii angajatori nu-și îndeplinesc obligațiile profesionale, adică nu le asigură salariaților securitatea și sănătatea la locul de muncă.

"În primul rând angajatorul și salariatul trebuie să încheie un contract individual de muncă și să discute toate condițiile de lucru. Mai mult, angajatorul trebuie să aducă la cunoștință care sunt riscurile reale de muncă, să asigure un control medical la angajare și un control medical periodic, după caz, psiho-emoțional", a subliniat Ștefan Turcuman.

Cele mai mari încălcări pe care le comit angajatorii la locul de muncă sunt condițiile pe care i le oferă salariaților: echipamente învechite, care deja nu mai corespund cerințelor actuale.

Pe de altă parte, nici salariații nu se informează despre drepturile și obligațiile pe care le au atunci când își găsesc un loc de muncă.

"Mai întâi de toate, lucrătorii trebuie să acceseze Legea Securității și Sănătății a Muncii pentru a fi cât mai informați", a precizat Turcuman.

Moldoveni care-și caută un loc de muncă: Cine sunt și ce doresc - sondaj

În anul 2017, s-au înregistrat aproximativ 370 de accidente la locul de muncă, dintre care 57 au fost mortale. În anul precedent, numărul accidentelor la locul de muncă a crescut cu 63, iar cel al deceselor a înregistrat cu 68 de cazuri mai mult decât în 2017. De la începutul anului curent, au fost înregistrate peste 90 de accidente la locul de muncă.

Anterior, controalele în domeniul siguranței și sănătății în muncă erau efectuate de către Inspectoratul Muncii al Sindicatelor. În prezent, acest rol le revine mai multor instituții de stat, care pe lângă activitățile pe care le desfășoară pot verifica siguranța și securitatea angajaților la locul de muncă. În acest sens, scopul este micșorarea numărului de accidente la locul de muncă și protecția salariaților în exercitarea atribuțiilor lor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.