Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poate fi „rupt lanțul violenței”: Planurile ONU pentru Transnistria până în 2022

Comunitatea internațională a lansat un program special pentru Transnistria în domeniul drepturilor omului, consacrat în special persoanelor cu dizabilităţi, drepturilor copilului, combaterii violenței în bază de gen etc..
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Organizația Națiunilor Unite (ONU) va pune în aplicare din această toamnă și până în anul 2022 un program special pentru Transnistria consacrat protecției drepturilor omului. Proiectul va fi desfășurat de ONU în parteneriat cu Suedia, stat membru al organizației, și ar urma să contribuie la promovarea angajamentului pentru reforme în domeniul drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului.

Copii care au murit din vina părinților: Ce face acum Poliția și cum va reacționa școala

Șase agenții ale ONU se vor preocupa de aplicarea proiectului în regiunea transnistreană, a informat, printr-un comunicat de presă, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD Moldova).

Activitățile programului vor viza, în special, persoanele cu dizabilităţi, drepturile copilului, violenţa în bază de gen, persoanele afectate de HIV, consumatori de droguri injectabile şi persoanele aflate în detenţie.

Totodată, programul ar urma să faciliteze și schimbul de cunoștințe și de bune practici în domeniul respectării drepturilor omului între cele două maluri ale Nistrului. 

Până în prezent, cu sprijinul ONU și al Suediei, peste 370 de femei și bărbați din 57 de localități din stânga Nistrului și-au îmbunătățit cunoștințele în privința drepturilor persoanelor cu dizabilități și, astfel, știu mai bine să-și apere și să-și revendice drepturile.

De asemenea, 77 de prestatori de servicii și specialiști de pe malul stâng al Nistrului au fost instruiți în domeniul standardelor internaționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Moldovenii și armele: În ce zile ale săptămânii și la ce ore le vine să apese pe trăgaci

În regiunea transnistreană a fost înființat și un adăpost temporar ce a oferit suport continuu supraviețuitoarelor violenței domestice.

Datorită intervenției echipelor mobile, 760 de femei din 45 de comunități din stânga Nistrului au fost informate despre serviciul de consiliere și au aflat cum pot „rupe lanțul violenței”, potrivit comunicatului de presă citat.

Pe parcursul anului 2018, 19 specialiști de pe ambele maluri ale Nistrului au studiat cele mai bune practici legate de profilaxia HIV la Paris, Franța, și au fost instruiți pe dimensiunea de gen în domeniul prevenirii HIV la Stockholm, Suedia.