Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine hrănește Moldova: De unde vine valuta în țară

Banca Națională a Moldovei a publicat datele cu privire la banii trimiși în Moldova de către cetățenii plecați la muncă în străinătate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în luna septembrie a acestui an, valoarea transferurilor bănești din străinătate în favoarea a fost de peste 100 de milioane de dolari americani. Suma este în creștere cu 2,9 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totuși, de la începutul acestui an, moldovenii plecați la muncă în străinătate au trimis mai puțini bani acasă.

Ca și până acum, lider la transferuri de mijloace bănești în Moldova rămâne Rusia – suma transferurilor în septembrie a fost de aproximativ 21 de milioane de dolari.

”În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt de remarcat transferurile din Rusia cu o pondere de 20,8 la sută (20,92 mil. USD) din total”, precizează BNM.

Pe locul doi se situează transferurile din Israel - 18,4 la sută (18,44 mil. USD), iar cele din Italia au constituit 11,6 la sută (11,60 mil. USD). O pondere important dețin și transferurile din SUA - 8,4 la sută (8,41 mil. USD) și Germania – 8,3 la sută (8,36 mil. USD).

Guvernul Moldovei vrea să oprească plecarea moldovenilor peste hotare: Proiect nou

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 55,6 la sută, urmate de transferurile în dolari - 40,2 la sută și cele în ruble rusești – 4,2 la sută.

În perioada ianuarie-septembrie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit peste 903 milioane dolari, ceea ce este cu 5,5 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Totodată, Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și pensiile, salariile și alte transferuri valutare.

Republica Moldova - lider detașat în topul țărilor UE dependente de banii trimiși de peste hotare

Potrivit datelor Băncii Mondiale, numai în anul trecut, moldovenii care muncesc în afara țării au trimis acasă 1,83 de miliarde de dolari.

De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi

Cifra a situat Moldova pe locul nouă în topul mondial al țărilor cu cei mai mulți bani primiți de peste hotare, raportați la Produsul Intern Brut. Mai exact, anul trecut, banii trimiși acasă de moldovenii din străinătate au constituit 16,1% din PIB-ul țării. Cert este că dacă am lua în calcul doar statele din Europa, Republica Moldova ar fi lider detașat la acest capitol.

Și, atenție! Aici vorbim doar despre transferuri bancare. Dacă ar fi luați în calcul și banii trimiși prin pachete sau cei transmiși prin rude și cunoscuți, cifra ar fi cu mult mai mare.

Îngrijorările experților

Experții au atenționat în repetate rânduri că Moldova este dependentă de transferurile bănești de peste hotare. Potrivit statisticii, acest lucru se referă într-o măsură mai mare la locuitorii de la sate, o parte importantă din veniturile cărora constă anume din aceste transferuri de la rudele plecate la muncă peste hotare. Însă și și orășenii contează în bună măsură pe banii trimiși din afara țării.

Una dintre cele mai grave probleme ale Moldovei este emigrarea în masă a populației. Specialiștii spun că, în fiecare zi, din țară pleacă 106 persoane. Experții mai afirmă că în prezent nimeni nu poate să numească cel puțin o cifră aproximativă a moldovenilor aflați peste hotarele țării.