CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu mandate legale și depline declară ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019.
Într-un apel către judecători și societate, CSM cheamă judecătorii din țară ”să respecte prevederile constituționale, să acționeze strict în limitele legale și nu în interesul unui grup de judecători, care s-au compromis prin activitatea lor anterioară și prezentă, să dea dovadă de un comportament calm şi să renunțe la participarea la acțiuni ilegale, organizate de un grup vulnerabil de judecători”.
CSM amintește că în activitatea lor, judecătorii au sarcina să înfăptuiască justiţia în scopul apărării şi realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.
”Este evident faptul că fiecare judecător este obligat să adopte doar hotărâri judecătorești întemeiate, legale şi să evite orice acţiuni sau interese la pronunţarea acestor hotărâri, în aşa fel încât orice justiţiabil să aibă încredere în justiție”, se spune în apelul adoptat la ședința de astăzi a CSM.
În apel se menționează că într-un stat de drept hotărârea judecătorească trebuie respectată. Principiul autorității de lucru judecat corespunde necesității de securitate juridică și ordine socială.
”Conceptul de autoritate a lucrului judecat se analizează în tandem cu principiul securității raporturilor juridice și cu dreptul fiecărei persoane la judecarea cauzei într-un mod echitabil de către o instanță independentă și imparțială, așa cum este garantat de art. 6 CEDO”, se menționează în adresarea CSM către judecători.
CSM le amintește judecătorilor că nu au doar drepturi, dar și obligații: să fie imparțiali, să asigure apărarea drepturilor și libertăților persoanelor, să respecte întocmai cerințele legii la înfăptuirea justiției, să se abțină de la fapte care dăunează intereselor serviciului și prestigiului justiției, care compromit cinstea și demnitatea de judecător care generează îndoieli față de obiectivitatea lor.
”Marea majoritate a judecătorilor din țară respectă aceste obligații”, se spune în textul aprobat astăzi de CSM.
Totodată, CMS mai constată că hotărârile adoptate de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție privitor la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019, soldată cu revocarea membrilor CSM, ”contravin tuturor principiilor legale de exercitare a justiției, în esența lor constituind un atac premeditat asupra puterii judecătorești, atac organizat și dirijat de către un grup de judecători compromiși”.
”Nu este greu de înțeles că scenariul acestui grup de judecători, care prin metode ilegale realizează acest plan, urmăresc scopul să devină membri ai CSM, fapt ce rezultă din acțiunile acestora, o parte dintre ei făcând parte din completele de judecată care au adoptat hotărâri judecătorești ilegale. Aceste persoane au convocat și au desfășurat Adunarea judecătorilor din 27 septembrie 2019, și tot ei și-au înaintat candidaturile la funcția de membru al CSM. Beneficiind de încrederea unor judecători, aceștia în mod ilegal pretind a fi aleși în calitate de membru a CSM pentru a se afla la cârma sistemului judecătoresc și a-și menține influența asupra justiției”, se spune în apelul CSM.
Potrivit membrilor CSM, activitatea acestor judecători a compromis statutul de judecător independent, ”aceștia acționând exclusiv în interesul unui grup de persoane folosind scenariul după care a acționat Curtea Constituțională în perioada 7-9 iunie 2019”.
CSM, în calitatea sa de garant al independenței justiției, nu recunoaște hotărârile adoptate la Adunarea Judecătorilor din 27 septembrie 2019.
”Încălcând grav legea, în scopul obţinerii calităţii de membri ai CSM, acest grup de judecători în activitatea sa ulterioară nu va apăra interesele întregului sistem judecătoresc şi nu se va conduce de lege, dar de interesele sale personale și ale grupurilor formate”, afirmă membrii CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii nu neagă dreptul Adunării Generale a Judecătorilor de a revoca membrii CSM. Potrivit instituției, revocarea poate fi operată doar în condițiile clar stabilite prin lege, atât sub aspectul temeiurilor, cât și al procedurii de convocare și desfășurare a Adunării.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși pe durata mandatului, prin vot direct, secret și liber exprimat de judecătorii întregului sistem judecătoresc, întruniți în mod legal la Adunarea Judecătorilor, convocată de organul de autoadministrare judecătorească care este CSM.
”Aceste competențe nu pot fi delegate printr-o hotărâre de judecată absolut ilegală sau de către Asociația Judecătorilor unui grup de judecători care este preocupat de interese personale și urmărește intenții meschine”, susțin membrii CSM.
Temeiurile de revocare a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii la cererea majorității Adunărilor Generale a Judecătorilor sunt clar definite în art. 12 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.