Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Volentir: Prezența la vot din acest an a înregistrat o scădere dramatică

În cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie, la secțiile de votare au mers ca să-și exprime dreptul la vot 1 milion 173 de mii și 690 de alegători. În anul 2015, rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât în scrutinul actual.
Sputnik
Andrei Volentir: Prezența la vot din acest an a înregistrat o scădere dramatică

În acest an, prezența la vot constituie 41,68 la sută din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Prezența la vot în Capitală s-a dovedit a fi mai proastă decât în general pe țară – doar 36 la sută, în cifre absolute asta fiind 229 de mii 635 de alegători.

Câți moldoveni au mers la urnele de vot în cadrul alegerilor locale generale

Rata de participare a alegătorilor la scrutinul din acest an este aproape identică cu cea din 2018. Totuși, dacă să analizăm alegerile locale generale din în anul 2015, observăm că rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât în scrutinul actual. Dacă în acest an au ieșit la vot 36 la sută din chișinăuieni, atunci în 2015 s-au înregistrat 47,4 la sută de persoane, care și-au exercitat dreptul la vot.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir s-a arătat îngrijorat de acest fapt, accentuând că prezența la vot a înregistrat cu adevărat o scădere dramatică.

"Clasa politică ar trebui să se gândească foarte bine la cauzele care au generat aceste consecințe", a subliniat Volentir.

Întrebat dacă un proiect de lege care prevede introducerea obligativității votului ar fi o metodă pentru a "responsabiliza" cetățenii Volentir a răspuns:

"Pentru aceasta este nevoie de modificarea Constituției, este necesară o analiză minuțioasă, deoarece astfel de sisteme de vot obligatorii sunt foarte puține în lume. Nu sunt sigur că aceasta este o tradiției în țările europene", a mai adăugat membrul CEC.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.