În acest an, prezența la vot constituie 41,68 la sută din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Prezența la vot în Capitală s-a dovedit a fi mai proastă decât în general pe țară – doar 36 la sută, în cifre absolute asta fiind 229 de mii 635 de alegători.
Rata de participare a alegătorilor la scrutinul din acest an este aproape identică cu cea din 2018. Totuși, dacă să analizăm alegerile locale generale din în anul 2015, observăm că rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât în scrutinul actual. Dacă în acest an au ieșit la vot 36 la sută din chișinăuieni, atunci în 2015 s-au înregistrat 47,4 la sută de persoane, care și-au exercitat dreptul la vot.
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir s-a arătat îngrijorat de acest fapt, accentuând că prezența la vot a înregistrat cu adevărat o scădere dramatică.
"Clasa politică ar trebui să se gândească foarte bine la cauzele care au generat aceste consecințe", a subliniat Volentir.
Întrebat dacă un proiect de lege care prevede introducerea obligativității votului ar fi o metodă pentru a "responsabiliza" cetățenii Volentir a răspuns:
"Pentru aceasta este nevoie de modificarea Constituției, este necesară o analiză minuțioasă, deoarece astfel de sisteme de vot obligatorii sunt foarte puține în lume. Nu sunt sigur că aceasta este o tradiției în țările europene", a mai adăugat membrul CEC.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.