Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova se sufocă: De ce aerul din marile orașe ale țării este extrem de nociv

În capitala de nord a Moldovei poluarea aerului a atins un nivel critic, iar conținutul ridicat al unor substanțe chimice influențează negativ asupra organismului uman.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Aerul atmosferic din orașul Bălți și suburbiile acestuia conține o concentrație ridicată de dioxid de azot, informează mass-media regionale.

Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Normele admisibile de particule solide sunt depășite de 1,4 ori, ale dioxidului de azot – de două ori, de formaldehidă – de 2,4 ori. Potrivit meteorologilor, în zilele de odihnă starea aerului din orașul Bălți va rămâne neschimbată.

Factorii meteorologici - frontul de aer cald, vântul slab, ceața, fluctuațiile semnificative ale temperaturilor diurne - vor contribui la acumularea în aer a substanțelor poluante.

Influența asupra sănătății

Poluarea aerului atmosferic este una dintre problemele principale ale stării mediului.

Deja de 15 ani în râul Bâc nu mai există nimic viu, în afară de microbi

Potrivit specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății, în medie pe glob, poluarea aerului în orașe și localitățile rurale provoacă moartea prematură a 4,2 milioane de persoane. Mortalitatea este cauzată de acțiunea celor mai mici particule solide care au un diametru de 2,5 microni (sau mai puțin) și care duc la apariția maladiilor cardiovasculare, respiratorii și oncologice.

Aproximativ 58% din decesele premature asociate cu poluarea aerului apar ca urmare a bolilor coronariene și accidentului vascular cerebral, 18% - ca urmare a bolii pulmonare obstructive cronice sau a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior și 6% - ca urmare a cancerului pulmonar.

În sănătate nu va fi mai bine nici de acum încolo. Iată de ce

Unele decese pot fi legate de mai mulți factori de risc simultan. De exemplu, atât fumatul, cât și poluarea aerului influențează asupra apariției cancerului pulmonar. Unele decese cauzate de cancerul pulmonar ar fi putut fi prevenite prin îmbunătățirea calității aerului sau prin reducerea fumatului.

Emisiile de gaze de eșapament, precum și emisiile provenite de la arderea cărbunelui la întreprinderi, încarcă aerul cu particule minuscule de contaminanți capabili să contribuie la creșterea coagulării sângelui și la formarea cheagurilor de sânge în sistemul circulator uman. De asemenea, aerul contaminat provoacă creșterea tensiunii. Acest lucru se datorează faptului că poluarea atmosferică duce la o schimbare a acelei părți a sistemului nervos care controlează nivelul tensiunii arteriale. În orașele mari, aproximativ cinci procente din numărul spitalizărilor sunt cauzate de poluarea aerului.

Care este situația în Chișinău

Nici în Moldova, mai ales în Chișinău, situația ecologică nu este mai bună. Referitor la calitatea aerului din Capitala țării, președintele organizației obștești „Viitorul Verde”, Dumitru Arion, spune: „În Chișinău există aproximativ 500 de mii de unități de transport. Plus la aceasta, mai sosesc cu mașinile proprii cetățeni și din alte raioane ale țării. Echipamentele actualei stații hidrometeorologice sunt depășite și nu dispunem de date exacte privind poluarea aerului în locurile cu o concentrație sporită a mijloacelor de transport”.

Arion afirmă că la Chișinău se întreprind măsuri pentru remedierea situației în privința numărului mare de automobile. Se organizează regulat acțiuni de promovare a mijloacelor de transport ecologice, precum bicicletele și rolele.

Șocant: Moldova, în prag de criză ecologică - avertismentul specialiștilor

„Însă, dacă mai înainte cicliștii erau participanți ai traficului rutier, la ora actuală, nu se știe de ce, fără consultarea, fără propunerea specialiștilor, cicliștii au fost direcționați pe trotuar, punând astfel în pericol securitatea pietonilor. Chiar și acolo unde există benzi desemnate special pentru cicliști, pe ele stau parcate automobilele. Prin urmare, deși transportul ecologic este încurajat, în oraș nu există deocamdată condițiile necesare pentru acesta”, a concluzionat expertul.