Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol de moarte: Pașii pe care trebuie să-i urmezi când găsești un obiect exploziv

De la începutul anului, geniştii au identificat şi distrus 7034 de obiecte explozive: bombe de aruncător, proiectile de artilerie de diferit calibru, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat, în luna septembrie, 40 de obiecte explozive pe teritoriul întregii ţări.

Potrivit locotenent-colonelului, Adrian Efros, şeful serviciului geniu al Armatei Naţionale, grupele de deminare din cadrul unităţilor militare au executat 21 de misiuni în raioanele Căuşeni, Sângerei şi Ştefan Vodă.

Peste 300 de obiecte explozive au fost nimicite de geniștii Armatei Naționale

Cea mai recentă captură,10 proiectile de artilerie, a fost descoperită în grădina unui locatar al satului Mândreşti, raionul Sângerei. Obiectele explozive au fost distruse de echipa de deminare a Brigăzii de Infanterie motorizată „Moldova”, condusă de locotenentul major Sergiu Condrea.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul apărării, de la începutul anului, geniştii au identificat şi distrus 7034 de obiecte explozive. Cele mai multe muniţii: bombe de aruncător, proiectile de artilerie de diferit calibru, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână,  au fost descoperite în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Hânceşti, Ştefan Vodă, precum şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

Ce trebuie să faci când găsești un obiect exploziv

Ținând cont de faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

Geniștii Armatei Naționale au mers în mai multe școli din țară

Totodată, populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. În asemenea situaţii se vor anunţa imediat autorităţile locale care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în aceste zone.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Din 1992 şi până în prezent, 23 de persoane au decedat, iar 26 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, şapte copii au murit, iar alţi trei copii au fost răniţi.