CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. În Republica Moldova activează la ora actuală 28 de detectivi particulari – 19 în municipiul Chișinău și 9 în alte orașe, potrivit unui raport al Direcţiei activităţi licenţiate a Inspectoratului General al Poliției.
Numărul detectivilor particulari s-a majorat foarte lent în ultimii peste 20 de ani și nu a crescut deloc în ultimul an. Asta ar însemna că foarte puțini moldoveni solicită serviciile acestora.
Detectivii particulari moldoveni au dreptul să colecteze informații despre persoane, inclusiv materiale compromițătoare, să caute oameni dispăruți și obiecte pierdute, să combată spionajul industrial, să-i identifice pe autorii mesajelor anonime, să colecteze informații pentru cauze penale, ajutând astfel organele de drept.
În Republica Moldova, activitatea detectivilor particulari este reglementată prin Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază.
Activitatea particulară de detectiv este definită în lege ca „gen de activitate care constă în acordarea serviciilor de investigare, desfăşurat de către persoane specializate în domeniu, în bază de contract”.
Detectivii particulari sunt obligați să se conducă de „principiile legalităţii, umanismului, echităţii sociale, respectării drepturilor şi libertăţilor persoanei”.
Totodată, activitatea lor se „desfăşoară în interacţiune cu autorităţile publice şi asociaţiile obşteşti în vederea asigurării ordinii de drept”.
Articolul 6 din legea ce le reglementează activitatea explică genul de servicii pe care-l pot presta detectivii particulari:
a) colectarea, în bază de contract, a informaţiilor, importante pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice;
b) colectarea de probe în cauze civile în bază de contract încheiat cu participanţii la proces;
c) studierea pieţei, colectarea de informaţii pentru negocieri, depistarea partenerilor de afaceri insolvabili sau care nu insuflă încredere;
d) protejarea întreprinderilor şi a firmelor contra spionajului industrial;
e) colectarea de date biografice sau de altă natură pentru persoana cu care se încheie contractul, cu acordul ei scris;
f) identificarea autorilor sau a expeditorilor de scrisori anonime, a colportorilor;
g) identificarea locului de aflare a persoanelor dispărute;
h) căutarea bunurilor pierdute;
i) colectarea de date în cauze penale pentru acordarea de ajutor organelor de drept în bază de contract încheiat cu participanţii la proces.