Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adunarea Generală a Judecătorilor a revocat din funcție 7 membri ai CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor i-a revocat astăzi din funcție pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Adunarea Generală a Judecătorilor a revocat astăzi, 27 septembrie, din funcție șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre judecătorii Dorel Mustață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatolie Galben și Anatolie Pahopol.

Iată cum s-a votat pentru fiecare membru al CSM:

  • Dorel Musteață: 166 pentru revocare; 16 – împotrivă
  • Victor Micu: 118 pentru revocare; 57 – împotrivă
  • Luiza Gafton: 167 pentru revocare; 15 – împotrivă
  • Petru Moraru: 167 pentru revocare; 15 – împotrivă
  • Nina Cernat: 167 pentru revocare; 15 – împotrivă
  • Anatolie Galben: 162 pentru revocare; 12 – împotrivă
  • Anatolie Pahopol: 155 pentru revocare; 18 – împotrivă (membru supleant CSM).

În total, pentru procesul de vot au fost repartizate 184 de buletine de vot. Dintre acestea 25 de buletine de vot nu au fost folosite, iar un buletin de vot a fost anulat.

Adunarea Generală a Judecătorilor a mai decis să convoace, în data de 25 octombrie 2019, reuniunea extraordinară a AGJ.

Un grup de 87 de judecători au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, pentru a pune la vot demisia membrilor CSM. Aceștia s-au adresat în instanță, iar Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM-ul să convoace adunarea pe 27 septembrie. CSM a atacat cu recurs încheierea Curții de Apel, dar completul Curții Supreme de Justiție a respins cererea CSM-ului.

Ion Guzun: De ce ar trebui să avem experți în organele de autoadministrare judecătorești

Potrivit legislației, CMS este compus din 12 membri: 6 judecători, 3 profesori titulari și din oficiu - procurorul general, ministrul Justiției și președintele CSJ.

Întru exercitarea funcţiilor sale, Consiliul Superior al Magistraturii are competenţe referitoare la: cariera judecătorilor; instruirea iniţială şi continuă a judecătorilor şi a personalului secretariatului instanţelor judecătoreşti; respectarea disciplinei şi eticii magistraţilor; administrarea instanţelor judecătoreşti; alte competenţe în condiţiile legii.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii aprobă acte normative întru executarea prevederilor legislaţiei din domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc.

Consiliul Superior al Magistraturii întocmeşte şi păstrează dosarele personale ale judecătorilor din instanţele judecătoreşti.