Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon la ONU: Cer recunoașterea și respectarea de facto a neutralității țării mele

Președintele Republicii Moldova a declarat de la tribuna ONU că obiectivul și prioritatea absolută de soluționare a problemei transnistrene este realizabil doar în condițiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut, în această seară, la New York, un discurs în cadrul celei dea 74 sesiuni a Adunării Generale a ONU. Șeful statului a solicitat de la tribuna ONU recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a Republicii Moldova.

Trebuie să remarc faptul că, deși de la momentul înghețării conflictului militar pe Nistru, în anul 1992, pe teritoriul nostru nu a mai explodat niciun obuz, confruntările între marii jucători geopolitici pentru o mai bună poziționare în regiune nu au încetat niciodată. În toți acești ani nu a existat un consens între marile puteri privind Republica Moldova.   

Igor Dodon a remarcat că Republica Moldova este un stat polietnic și, în virtutea evoluțiilor istorice din ultimele veacuri, preferințele geopolitice ale populației sunt împărțite aproape egal între Est și Vest, între Federația Rusă și Occident.

Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană, reluate în toamnă

”Această particularitate esențială, dar și constantă pentru mult timp înainte, a redus la zero efectele strategiilor neinspirate și chiar aventuriere de a atrage Moldova în alierea cu unii împotriva altora. De fiecare dată când politicienii noștri și elitele naționale s-au lăsat atrași în asemenea acțiuni, țara a avut scump de plătit. Mai întâi – cu sânge și dezintegrare în urma conflictului armat din regiunea transnistreană a țării, apoi – cu degradare economică și socială deja pe parcursul a câtorva decenii”, a declarat președintele moldovean de la tribuna ONU.

Potrivit președintelui, de-a lungul tuturor celor 28 de ani de independență a Republicii Moldova, preferințele geopolitice diametral opuse au stat la baza scindării și dezbinării puternice a societății moldovenești, ”fapt speculat cu multă abilitate de diferite forțe politice exclusiv în interese străine poporului nostru”.

”Iată de ce, în calitatea mea de Președinte al Republicii Moldova, fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Statut consfințit și în Constituția țării. Noi nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru, aceasta este altceva decât un stat neutru”, a declarat președintele.

Igor Dodon a menționat că orice tentativă de a pune la îndoială acest statut ”este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova, or, asemenea abordări aprofundează și mai dramatic disensiunile interne din țară”.

”Mai mult decât atât, acestea compromit orice șansă de a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și, implicit, de a spori gradul de securitate în toată regiune. Obiectivul și prioritatea noastră absolută de soluționare a problemei transnistrene este realizabil doar în condițiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova”, a notat Dodon.

Președintele Republicii Moldova a amintit că de la tribuna ONU, de mai multe ori au răsunat apeluri de retragere a militarilor și munițiilor străine de pe teritoriul țării noastre.

”Vreau să salut ultimele inițiative ale Federației Ruse de reluare a procesului de distrugere a munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană a țării mele. (…) Acest pas important, în premieră din 2003 încoace, poate deveni crucial în atingerea unui consens geopolitic pentru soluționarea politică a diferendului transnistrean și sporirea securității regionale”, a declarat Igor Dodon de la tribuna ONU.

Ce se întâmplă cu munițiile din Cobasna: Iată ce au discutat Voicu și Șoigu

Potrivit președintelui, spre deosebire de alte conflicte înghețate, cel transnistrean nu comportă implicații interetnice, religioase sau de altă natură, nu există ură între oamenii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului, care interacționează zilnic în mod pașnic și prietenos.

”Actualmente, se atestă o deschidere din partea populației simple de a identifica soluția reciproc acceptabilă. Progresul din ultima perioadă, materializat prin proiecte cu caracter umanitar, economic și social, a întărit această doleanță. Luate împreună, aceste aspecte constituie, în opinia noastră, o bună premisă pentru marile diplomații de a contribui decisiv la soluționarea acestui conflict înghețat și de a crea un precedent pozitiv pentru soluționarea altor zeci de asemenea cazuri pe întreg mapamondul”, a declarat președintele.

Președintele Republicii Moldova a mulțumit de la tribuna ONU tuturor participanților la Conferința Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană, cunoscut ca „formatul de negocieri 5+2”. Șeful statului a reafirmat încrederea că acest format este cel mai recomandat pentru a se conveni asupra soluției acceptabile pentru toți în problema primordială a Moldovei.

”Anume în această formulă urmează a fi dezbătut și agreat statutul special al regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove suverane și teritorial integre, în cadrul frontierelor internațional recunoscute, cu garantarea deplină a drepturilor omului și libertăților fundamentale. Totodată, formula politică a soluționării pașnice a problemei transnistrene trebuie elaborată și agreată de principalii actori politici pe intern, Președinție, Parlament, Guvern, și alte instituții ale statului Republica Moldova”, a declarat președintele.

Potrivit lui, ulterior, această formulă urmează a fi propusă spre discuții partenerilor externi și formatului ”5+2”.  

Șeful statului a declarat că Republica Moldova mizează și pe identificarea posibilităților de acordare a suportului din partea partenerilor noștri externi pentru perioada post-soluționare a problemei transnistrene.